2017. március 11., szombat

Zsemlekoszorú tejmentesen és tojásmentesen

A zsemle elkészítése nem sokban különbözik a kenyérétől, csak a formázásában. És ez sem egy nagy ördöngősség: kis gombocokat formázunk, és már süthetjük is :)
Ma egy igazán különleges formát mutatok, ami nagyon szemrevalóvá teszi a reggelire (vagy vacsorára szánt) zsemlénket.


Hozzávalók (8 db-hoz)

- 50 dkg finomliszt
- 3 dl langyos víz
- 2,2 dkg élesztő
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 1 csipet aszkorbinsav
- 2 evőkanál olaj
- 12 g só
- 1 kávéskanál cukor
- ízlés szerint szezámmag, lenmag (vagy bármilyen más mag)

Elkészítés

Az élesztőt nem futtatom fel, hanem egyszerűen csak a többi hozzávalóhoz morzsolom a dagasztótálba. 15-20 percig  dagasztom, majd langyos helyen a duplájára kelesztem a tésztát. Ezután óvatosan lisztezett felületre borítom, hogy a buborékokat ne nyomkodjom ki belőle.  


Kicsit meghengergetem, és 8 egyforma darabra vágom a tésztát. 


Az igy kapott darabokból gombócokat formázok. 


Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelek ki (az aljára teszem a papírt, és úgy csatolom rá az oldalát. A felesleges részeket levágom róla és kesz is), és szépen elegyengetem benne a gombócokat. 


Újabb 40 percet pihennek, közben a sütőt előmelegítem 240 fokra. A sütő aljába beleteszek egy hőállo edényt, amibe 2 dl vizet öntök, hogy jó párás helyen sülhessenek a zsemlék.
Sütés előtt alaposan megspriccelem vízzel a zsemléket, és ízlés szerint megszórom őket szezámmaggal, lenmaggal, vagy éppen üresen hagyom őket. 


15 percig sütöm 240 fokon, gőzben, majd újabb 15-20 percig 210 fokon, ekkor már gőz nélkül. 


Amikor szép barnák, rácsra teszem őket, de a forma szélét és alját csak 10 perc múlva veszem le (előtte egy késsel körbevágom, ha véletlen odaragadt a széléhez, nehogy elszakítsam őket). 


Kihűlve remek szendvics készíthető belőlük :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése