2017. január 30., hétfő

Mákos rétes tejmentesen

Múlt héten vettem réteslapot, de olyan sűrű lett a program, hogy nem került rá sor. És mivel erősen közeledett a lejárati dátum, tegnap este erőt vettem magamon, és elkészitettem. Méghozzá diós és mákos verzióban :)
(A diós receptje már megtalálható itt a blogon is, azt most nem írom le, a mákos viszont újdonság, ezért ezt részletezem.)


Hozzávalók (4 rúdhoz, fele diós, fele mákos)

- 25 dkg réteslap (12 lapos)
- 20 dkg darált mák, cukrozva
- 0,4 dl narancslé
- 1 dl víz (nem diétázóknak tej)
- 0,3 dl olaj+30 g Liga margarin keveréke a kenéshez
- ízlés szerint reszelhetünk bele citrom és/vagy narancslevet, és lehet bele tenni meggyet is

Elkészítés

A töltelékkel kel kezdeni, mert azt összefőzzük, majd ki kell hűteni.
Szóval minden hozzávalót beleteszek egy lábasba és összefőzöm. Ha nincs kéznél igazi narancs, lehet használni dobozost is én pl. a kislányom sárgagyümölcsös Vitatigriséből kértem kölcsön :)
Eléggé hígnak fog tűnni a massza, amit jó 10 perc folytonos kevergetés mellett kapunk, nem baj, hűlés során keményedni fog kicsit.


A réteslapokat csak használat előtt bontom ki, mert ha kiszáradnak, törnek, és nem lehet velük könnyen dolgozni.
Egy brnedvesitett, tiszta konyharuhára teszem, majd a konyharuha másik végével be is takarom, hogy alul-felül nedvesen tartsam.
Egy másik, szintén nedves konyharuhát leterítek, majd ráterítem az első lapot. Megkenem a teljes felületet az olaj-margarin keverékkel, és ráterítem a második lapot. Ezt is megkenem, és jöhet a harmadik lap. Ennek csak a 4 szélét kenem meg, jó ujjnyi szélesen. A hozzám közelebb eső végét 3 ujjnyi szélesen megkenem a kihűlt máktöltelékkel, és az olajos széleket kb 2 cm szélességben visszahajtogatom, hogy ne folyhasson kis a töltelék. Ezután a konyharuha segítségével kb. 4 ujjnyi szélességben felhajtogatom, végül a sütőpapíros tepsire csúsztatom. Ugyanezt ismétlem meg a többi réteslappal is. Közben 200 fokra előmelegítem a sütőt. Sütés előtt a rétesek tetejét is megkenem a maradék olajos kencével


15-20 perc alatt szép aranybarnára sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, és hallgatom, ahogy hűlés közben pattog a rétestészta :)

Tipp: ha a mák hűlés után is túlságosan folyik, kevés búzadarával besűríthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése