2017. január 14., szombat

Grillázs

Van az úgy, hogy az ember egy hideg téli napon megkíván valami édeset. Nem csak olyan kicsit édeskéset, hanem olyan igazi, nyelvösszeragasztóan gejlédes nyalánkságot. És ha lehet, szinte azonnal fogyasztható is legyen.
Nos, ha ilyet ennétek, ne keressetek tovább, ez a recept lesz az, amit el kell készíteni :)


Hozzávalók

- 5 ostyalap (30x15 cm)
- 25 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- 12,5 dkg margarin
- 10 dkg sűrített tej

Elkészítés

Először is 5 dkg cukorral késes darálóban ledarálom a diót. 


Ezután a maradék cukrot elkezdem karamellizálni. Nagyon lassan, kis lángon, folyamatos kevergetés közben készül a karamell. Különböző fázisokon esik át a cukor, amíg eléri a megfelelő állagot, de ettől nem kell megijedni, pláne nem szabad sürgetni.
Szóval a státuszok:

Először összecsomósodik:


Majd szép lassan elkezd folyóssá válni


Ha már elkészült a karamell, beleteszem a margarint (jó, ha langyos, mert igy is összekapja kicsit a karamellt. Ez normális, szét kell kevergetni, és kész).


Ha újra homogén, belenyomom a sűrített tejet, újra alaposan elkeverem, és elzárom a gázt. 


Végül belekeverem a darált diót is, egy villával rásegitve, hogy ne maradjanak benne csomók.


Majd jöhet a kenegetés :)
Egy lap, grillázs, következő lap, megint grillázs, és igy tovább. Ne sajnáljuk a diós masszát, nem fog kifolyni a lapok közül, mert szinte azonnal el is kezd szilárdulni.


A tetejére is ostyalapot teszek, és ha nagyon halmozni akarom az élvezeteket (és a plusz kilókat), még egy csokiréteggel is lekenhetem.
30 percre hidegre teszem, és már vágható is.
Rézsutos vágással szeletelem fel a csíkokat, hogy szemnek is kívánatos falatkák kerülhessenek a tányérra.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése