2016. december 12., hétfő

Piskótatekercs házi baracklekvárral

Nekem valahogy mindig nagy mumusom volt a piskótatekercs: soha nem sikerült jól, vagy tört, vagy repedt, de soha nem volt szép.
Egészen tegnapig, amikor végre sikerült egész vállalható példányt késziteni :)


Hozzávalók (37×32 cm tepsihez)

- 8 egész tojás
- 8 csapott kanál cukor (fele lehet vaniliás)
- 8 pupos kanál liszt
- 2/3 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
- a kenéshez lekvár

Elkészítés

Én soha, egyetlen sütihez sem szedem szét a tojásokat. Egyszerűen beletöröm mindet a tálba, és a legnagyobb fokozaton elkezdem habbá verni. Amikor már alakul, hozzáadom a cukrot és a sót, és egészen kemény habbá verem, ahogy hagyja magát. Ezután átteszem a legkisebb fokozatra, és kanalanként hozzáadom a lisztet és a sütőport. Pár perc alatt összedolgozom, majd sütőpapirral bélelt tepsibe öntöm (én a sütő saját tepsijét használtam, ebben kb 2 ujjnyi lett a tészta sütés előtt), és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. 


15-17 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. Nem szabad nagyon kiszárítani, mert akkor biztosan repedni, törni fog feltekerés közben.
Amikor kész, nedves konyharuhára borítom, óvatosan lehúzom a sütőpapirt az aljáról, és finoman feltekerem a konyharuhával együtt.
Igy hagyom kihűlni.


 Ezután óvatosan kitekerem, jó vastagon megkenem anyukám-féle baracklekvárral, és visszatekerem.
Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalom. Meg lehet szórni porcukorral, de én nem szeretem, ezért ezt a lépést kihagytam :)

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Én porcukros sütőpapírra szoktam a tekercset feltekerni,de van hogy odaragad,és a tekercs nem lesz ilyan szép felületű,mint a tied. Mi lehet az oka? Job a vizes konyharuha? az nem szedi le a színét?
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      En a porcukros megoldast meg nem probaltam, viszont en ugy csinaltam, hogy a piskota teteje lett a kulseje (igy ha a sutopoair le is szed valamennyit a tesztabol, az belul lesz es nem latszik ;) ).
      Ezert lett szep a kulseje a tekercsnek :)

      Törlés