2016. december 8., csütörtök

Mézeskalács tejmentesen

Az alapreceptet már kb. 8 éve kaptam meg barátnőmtől, aki finn karácsonyi mézeskalácsnak hívta. Éveken keresztül mindig ezt csináltam, most viszont, hogy tejérzékeny is van a családban, át kellett variálni a receptet, és bátran állíthatom: észre sem lehet venni a különbséget :)
Ha betartjuk a sütési időt, finom, puha mézeskalácsot kapunk. Viszont ha a ropogósabb, kekszhet hasonló mézeskalácsot szeretjük, érdemes pár perccel növelni a sütési időt.
Hozzávalók (3 sütőtepsinyi figurához)


- 50 dkg finomliszt
- 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 kisebb tojás + 1 a kenéshez
- 15 dkg cukor
- 12.5 dkg méz (én napraforgót használtam)
- 1 kávéskanál gyömbér
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál reszelt narancshéj
- 15 dkg Liga margarin

Elkészítés

A margarint és a mézet összeolvasztom (én most mikróban melegítettem, de lehet simán gázon is)
majd belemérem az összes többi hozzávalót is. 
Kézzel összedolgozom, kissé ragadós, de könnyen kezelhető tésztát kapok. Hűtőbe teszem egy órára (vagy akár egész éjszakára, ha úgy jön ki a lépés, de ebben az esetben folpackkal le kell fedni, hogy ne száradjon ki nagyon).
Lisztezett felületen kb 3 mm vastagra nyújtom, és kiszaggatom a formákat. Nekem már 2 éves kora óta segít a kislányom, remek anya-lánya program ez mindig :)
A formákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, kis helyet hagyva közöttük, mert egy keveset dagadni fognak. 
Érdemes az összes tésztát kiszaggatni előre, és csak amikor már a díszítés is kész, akkor elkezdeni a sütést, mert 7-8 perc alatt készre sülnek, nem lesz idő közben előkészíteni a következő adagot. 
Szóval amikor az összes tésztát kiszaggattuk és a tepsin várnak a sorukra, egy felvert tojással vékonyan megkenjük, díszítjük kedvünk szerint (mi franciadrazséval szoktuk, de lehet mandula, mogyoró, dió, kesudió, mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs, vagy akár m&m's figura is, amit csak a fantáziánk diktál), és mennek is a 200 fokra előmelegített sütőbe, 7-8 percre. 
Ha van kedvünk, igényünk és pláne türelmünk, díszíthetjük írókával (tojásfehérje cukorral kikeverve), én most ezt kihagytam. Másnap már csomagolható is a karácsonyi csomagokba :)
Légmentesen záródó dobozban hetekig (de akár hónapokig is) eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése