2016. december 19., hétfő

Császárzsemle tejmentesen és tojásmentesen

Nemcsak szemet gyönyörködtető ez a mostani péksütemény, hanem finom puha, és szendvicsalapanyagnak is kiváló :)
Ráadásul az elkészítése sem sokkal bonyolultabb, mint a hagyományos zsemléé, szóval hajrá, tessék bátran kipróbálni!
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 12 g só
- 3,7 dl langyos víz
- 2,2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 1 csipet aszkorbinsav
- 3,5 dkg Liga margarin (+ egy kevés a kenéshez)
- szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
A langyos vízbe teszem a cukrot, elkeverem, és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, addig kimérem az összes többi hozzávalót egy tálba.
A szép habos élesztőt is beleöntöm a tálba, és lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztok (géppel kb. 10 percig dolgozok). 

Ezután meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 45 perc).

Ha a tészta megkelt, lisztezett felületre borítom, és 9 db egyforma gombócra osztom a tésztát (kb. 10 dkg-osak egyenként). Zsemlét formázok belőlük, majd 20 percig hagyom ismét pihenni.

A gombócokból először nem lisztezett felületen (ez fontos!) kb. 30 cm-es kígyókat hengergetek
Majd ezeket átforgatom egy kis liszten, és megformázom a császárzsemléket. 
A formázás lépései képekben:
Kötök egy csomót a tésztára:
A jobb szárat (felső véggel) átdugom alulról, hogy a vége felül kandikáljon ki, éppen középen:
Ezután a bal szárat felülről dugom át a közepén lefelé, és ott is marad:
A formázásról készítettem egy videót is, mert sokkal könnyebb megmutatni, mint elmagyarázni, hogy én hogy is csinálom ezt :)
Íme a videó: 

Szóval amikor a zsemlék elnyerték császári formájukat, sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, és újabb 30 percig pihennek. 
Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra.
Sütés előtt melegített margarinnal megkenem és szezámmaggal megszórom a zsemléket, és 30 perc alatt szép aranybarnára sütöm őket.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése