2016. november 9., szerda

Fokhagymás pogácsa vagy rúd tej-mentesen és tojásmentesen

Nagyon finom és egyszerű sör- vagy borkorcsolya, de uzsonnának (vagy akár egy vacsorához kenyér helyett) is kiváló. És nem utolsó sorban tej- és tojásmentes is :)
Hozzávalók

- 50 dkg liszt
- 3,5 dkg Liga margarin
- 3,5 dkg disznózsír
- 11 g só
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- kevés cukor
- 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A fokhagymán kívül minden hozzávalót belemérek a dagasztótálba. 
A víz jó langyos legyen, és a margarin és zsír is. Az élesztőt nem futtattam fel előre, csak belemorzsoltam a többi hozzávaló közé.
Amikor már szép egynemű a tészta, csak akkor adom hozzá a zúzott fokhagymát (ez ízlés szerint lehet több is, nem rontja el. Én most az egy évesemre gondolva csak ennyit tettem bele).
Mégegyszer jól összedolgozom a tésztát, és meleg helyen hagyom duplájára kelni - nálam ez kb 35 percet vett igénybe.
Ezután lisztezett felületre borítom, és egyszer meghajtom a tésztát. Ez a lépés el is hagyható, vagy akár duplán is hajtható, vérmérséklettől függően.
Kb. egy ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, és egy éles késsel berácsozom. 
5*2 cm-es téglalapokat vágok, és bő helyet hagyva egy sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket. Lehetne pogácsaszaggatóval kiszúrni is, nekem most ez volt a leggyorsabb (és gyerekkézben sokkal jobban fogható is, mint a kerek pogácsa). 2 sütőtepsinyi rúd lett így a végeredmény.
Ismét hagyom kb 15 percig kelni, majd az először felcsíkozott rudakat hideg sütőbe teszem, és 200 fokra melegítem a sütőt. Éppen csak annyira kell megsütni, hogy kapjon egy kis színt az alja is - 35-40 perc a sütő bekapcsolásától elég volt. A második adag már a forró sütőbe ment, ennek 20 perc elég volt. Ha ropogósabban szeretjük, még pár percet süssük.
Lehet még variálni: megszórni reszelt sajttal (természetesen ha a célunk a tejmentesség, akkor annak megfelelő sajtválasztással), vagy szezámmaggal, nagyszemű sóval, köménymaggal - a lehetőségek száma végtelen :)
Fagyasztható, de anélkül is eláll pár napig, már ha marad :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése