2016. szeptember 19., hétfő

Villámgyors kevert mézes - ha gyorsan kell valami finom

Van az úgy, hogy váratlanul érkeznek vendégek. Vagy hogy az ember a füle botját sem kívánja megmozdítani, de valamit úgy nyammogna... vagy hogy a melegben a hosszantartó sütögetés veszi el a kedvét a finomságok elkészítésétől. 
Na többek között ezekben a helyzetekben jöhet jól egy mindössze 35 perc alatt elkészíthető gyors és egyszerű, de annál nagyszerűbb finomság :o)
Hozzávalók


- 25 dkg méz (én vegyes virágmézet használtam)
- 1 egész tojás és 1 sárgája
- 25 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- kevés fahéj, szegfűszeg, gyömbér és/vagy szerecsendió (esetleg mézeskalács fűszerkeverék)
- a tetejére durvára tört mandula vagy mogyoró (esetleg dió)

Elkészítés

Azzal kezdem, hogy a sütőt előmelegítem, mert mire ez megvan, a süti már össze is állt, és mehet a sütőbe.
Hatalmas előnye a sütinek, hogy mosogatni sem kell sokat utána: egyetlen tálban összekeverhető hozzá minden :o)
Szóval a mézbe beleütöm az egész tojást és egynek a sárgáját, és alaposan elkeverem. 
Csak ezután teszem a tűzre, és kis lángon melegítem. Hozzáadom a fűszereket, és elzárom. 
Míg egy picit hűl, kivajazok és kilisztezek egy hőálló edényt (az enyém 16*28 cm-es). 
A mézes masszához hozzákeverem a lisztet és szódabikarbónát. 
Jó sűrű tésztát kapok. 
Beleegyengetem a jénaiba. Nem kell túlságosan egyenletesre, sülés közben kisimulnak a ráncai ;) (ahogy az enyémek, miközben falatozom a végeredményt :D)
Végül megszórom a mandulával.
Ezekután már mehet is a sütőbe 25 percre (tűpróba). Ugye milyen egyszerű? :o)
Lehet variálni aszalt gyümölcsökkel, csokidarabokkal is, csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek!
A receptért köszönet Hajninak, a mókuslekvárról :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése