2016. szeptember 9., péntek

Csirkemáj fehérboros tejszínes mártásban

Egyik este szórakozottan lapozgattam a tv csatornák között, és éppen elkaptam egy csirkemájas vacsorát. Sajnos a teljes receptről lemaradtam, de a végeredmény annyira guszta volt, hogy úgy döntöttem: valami hasonlót készítek én is, csak a mi szájízünkre hangolva. Ráadásul magában hordozza a csirkemáj készítésének minden előnyét: egyszerű, gyors és finom. A köretként készített rizst tovább tartott elkészíteni, mint magát a májat. És a finom bortól olyan illatok lengték be a lakást, hogy már ettől csorogni kezdett a nyálam :o)
Hozzávalók


- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 40 dkg csirkemáj
- só, bors
- 5+1 dkg teavaj
- kevés olaj
- 1 dl tejszín
- 0,5-1 dl félédes fehérbor

Elkészítés

Az egyik fej vöröshagymát karikára, a másikat apró kockára vágom. Az aprót 5 dkg vajon és kevés olajon egészen puhára párolom, szinte már karamellizálódik.
Eközben egy másik serpenyőben az 1 dkg vajon és egy kis olajon szintén puhára párolom a karikára vágott hagymát is. Mindkettőt sózom, borsozom. 
Eddig nem túl bonyolult, igaz?

A karikás hagymára ráteszem az előzőleg megtisztított májdarabokat, és kb 8 percig sütöm. 
Ezután megfordítom, hozzáadom a karikára vágott fokhagymát is. 
És most jön a legfinomabb rész: nyakon öntöm egy kevés fehérborral. 
Ekkor hozzáöntöm a másik adag hagymához a tejszínt, és amíg a máj másik oldala is párolódik (újabb kb. 6-8 perc), hagyom a borból az alkoholt elpárologni, hogy csak az íze maradjon az ételben. 
Végül a tejszínes mártást ráöntöm a májra, hagyok nekik egy percet összebarátkozni, és már kész :o)
Rizzsel tálalom, és nem felejtek el mellé tölteni a főzéshez használt finom borocskából sem :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése