2016. szeptember 6., kedd

A család kedvence: töltött káposzta

Van egy mondás, miszerint felmelegítve csak a töltött káposzta jó. Ez azonban csak féligazság, mert a töltött káposzta nem csak felmelegítve jó, hanem frissen, felmelegítve és fagyasztás után is - sőt ha lehet, talán még ekkor a legjobb. És mivel meglehetősen pepecs munka, nem is érdemes kis mennyiségnek nekiállni, hanem soknak, jó soknak, és fagyasztani belőle, hogy bármikor elővehető legyen.
Az is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás: láttam én már húsgombócot reszelt káposztával, amit töltött káposztának neveztek (de miért??), és láttam olyat is, amiben nem volt törött pirospaprika. Nekem az IGAZI, az egyetlen az, amelyiket édesanyám készíti. És most végre volt alkalmam fotózni, és nemcsak magamnak, hanem nektek is megörökíteni, hogyan is készül a világ legjobb töltött káposztája (és ez nem túlzás, 5 éves kislányom szerint is így van :o) ).
Hozzávalók


- 2 kg darált sertés dagadó (jó zsíros legyen)
- 2 közepes fej vöröshagyma + 1 jó nagy fej a tetejére
- 5-6 gerezd fokhagyma
- só, bors, törött pirospaprika ízlés szerint
- 20 dkg rizs
- füstölt sonka vagy szalonna
- liszt
- savanyított káposztalevél

Elkészítés

Az alapanyagokat a liszt kivételével összegyúrjuk, mint a fasírtnál. Munka közben egészen kevés langyos vizet öntök hozzá több részletben, hogy könnyen kezelhető, lágyabb, ne túl száraz legyen a husi. A savanyított káposztaleveleket előkészítem (akkor jó, ha szép sárgák: ekkor érettek, és nem gyorssavanyítással készítették őket). A levelek legyenek legalább kétszer akkorák, mint a kiterített tenyerem, akkor könnyű velük dolgozni: egy-egy marék kb. ökölnyire formázott húsgombócot teszek egy levélbe. Felgöngyölöm őket és egy jó nagy lábasba helyezem úgy, hogy a káposztalevél a göngyöleg alatt helyezkedjen el. 
Szépen sorban egymásra rétegezem a göngyölegeket, és megszórom pirospaprikával, borssal, sóval. A rétegek közé teszek kevés füstölt sonkát vagy szalonnát, de nem ördögtől való az sem, ha sertés körmöt teszünk mellé.
Végül szórok rá pár kanál lisztet is (vagy talán még finomabb, ha a sima liszttel megszórás helyett a főzés végén berántom az egészet).
Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje. 
Végül még egy jó nagy fej vöröshagymát apró kockára vágva szintén rászórok. 
Felteszem tűzre, és forrásig melegítem. Ezután fedő alatt közepes lángon főzöm legalább 2-2,5 órán át.
Tejföllel, friss házi kenyérrel és egy pohár jófajta házi vörösborral tálalom - és a biztonság kedvéért jó pár adagot le is fagyasztok, még mielőtt elfogy :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése