2016. április 20., szerda

Túrós pogácsa

Van az úgy, hogy az ember csak jövet-menet bekapna egy-két falatot. Vagy hogy kell egy kis sör/borkorcsolya egy esti beszélgetéshez. Vagy esetleg ovi után a játszótérre egy kis nasi. Bármelyik esetre kiváló megoldás ez a túrós pogácsa, ami még napok múlva is finom - már ha megéri ezt a kort...
Hozzávalók (2 sütőtepsinyi)


- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 5 dkg élesztő
- 25 dkg túró (félzsíros, OKÉ!)
- 110 g tejföl
- 1 púpos evőkanál só
- 3 tojás sárgája
- 100 g langyos tej
- kevés cukor
- egy tojás a kenéshez

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatom a cukros langyos tejben, és közben a keverőtálba mérek minden hozzávalót. 
Ha felfutott az élesztő, azt is a többiekhez öntöm, és jó 10-15 percig dolgozik rajta a gép. Ragacsos tésztát kell kapni, de ez így a jó - minél rosszabb dolgozni vele, annál finomabb lesz a végeredmény :o)
Meleg helyen, konyharuhával lefedve hagyom duplájára kelni. Ezután lisztezett felületre borítom, és bő egy ujjnyi vastagra nyújtom. Lehet vastagabb is, akkor még szebb, még magasabb lesz a pogácsa. 
Lekenem a tetejét tojással, egy éles késsel kb 2 mm mélyen berácsozom. 
Megszórom szezámmaggal (vagy őrölt borssal, köménymaggal, ízlés szerint), és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A maradék tésztát nem gyúrom össze, hogy még több lisztet vegyen fel, hanem szépen egymás mellé nyomkodom, és kicsit deformált lesz ugyan, de annál több finom ropogós széle lesz :o)
Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket úgy, hogy hagyok helyet is nekik, hiszen még kelni fognak.
Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra. Az első tepsit a még hideg sütőbe teszem, és kb 25 perc alatt szép aranybarnára sül (az alja is kapjon egy kis színt, akkor már jó). A második tepsi már eleve a forró sütőbe megy, ennek 17-18 perc is elég. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése