2016. március 16., szerda

Foszlós fonott kalács

A mi családunkban az a szokás, hogy húsvétkor a főtt sonka-kolbász-tojás mellé fonott kalácsot eszünk. Persze ezt meg lehet venni boltban is, de minek tennénk ilyet, ha pár perces munkával a boltinál sokkal finomabbat készíthetünk saját kezűleg?
Hozzávalók (egy nagy vagy két közepes kalácshoz)

- 60 dkg liszt
- 1 kávéskanál só
- 10 dkg cukor (fele lehet vaníliás cukor)
- 1,2 dl olaj
- 1,2 dl langyos víz
- 1,3 dl langyos tej
- 2 dkg friss élesztő
- 2 egész tojás 
- a kenéshez egy tojás, fél dl tej és egy evőkanál (vaníliás) cukor

Elkészítés

Minden hozzávalót belemérek egy tálba és hagyom a gépet dolgozni. Legalább 10-15 percig dolgozhat, hogy könnyű, hólyagos tésztát dagasszon. Az sem baj, ha kicsit ragadós a tészta, ugyan nehéz vele dolgozni, de annál foszlósabb, finomabb lesz a végeredmény.
Ha kész a gép, félreteszem meleg helyre pihenni, hogy kétszeresére keljen. Ekkor alaposan lisztezett felületre borítom. Ha egy kalácsot készítek belőle, három egyforma részre osztom a tésztát, ha két kalács a terv, értelemszerűen hat részre. 
A két tenyerem között az egyes adagokból hosszú, de legalább két ujjnyi vastag hurkákat hengerelek. Én most hármas fonással dolgoztam, ezért három hurkának a végét összefogtam, és mint a nagylányom haját, befontam a tésztákat is. Az elejét és a végét összenyomtam, és a kalács alá hajtottam, hogy szép gusztusos kalácsokat kapjak.
Sütőpapíros tepsire fektettem őket egymástól jó távol, és újabb 35-40 percig hagytam pihenni. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Mielőtt a sütőbe toltam volna, mindkét kalácsot lekentem felvert tojással, és megszórtam cukorral. 30 perc után, mikor már kezd szépen barnulni, a langyos tejben elkevert cukorral is megkenem, és újabb 10 percig sütöm, vagy amíg a kívánt aranybarna színt eléri. 
A kész kalács legjobb vajjal és lekvárral, de fogyasztható a húsvét egyéb kötelező kellékei mellé is, sőt fagyasztható is, így akár előre is dolgozhatunk, ha kedvünk van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése