2016. február 4., csütörtök

Turbó csokis kifli

Ismeritek a Fornetti csokis tekercsét, ugye? Én nagyon szeretem, de mint minden gyorsétkezdés megoldást, ezt is erős fenntartásokkal kezelem. És mivel a kislányom ovi után szeret még nassolni egy kicsit hazafelé jövet, ki kellett találnom, hogy hogyan helyettesíthetjük a bolti verziót egy finom, egyszerű, és gyorsan elkészíthető, egészségesebb péksüteménnyel.
A receptet Limaránál találtam, köszönet érte!
Hozzávalók


- 60 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 7 dkg cukor
- 1 nagy tojás
- kb. 3 dl langyos tej
- 7 dkg olvasztott vaj
- 3,5 dkg élesztő (ebből 3 dkg is elég lesz legközelebb)

A csokis töltelékhez

- 12 dkg étcsoki
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 7 dkg cukor
- 2-3 evőkanál folyós lekvár (lehet barack, narancs, vagy eper is)
De ízlés szerint mehet bele tört mandula, mogyoró, dió is, vagy akár pekándió. 

Lekenéshez: egy tojás


Elkészítés

A tésztához minden hozzávalót a dagasztótálba mértem. 
15 perc alatt lágy tésztává dagasztottam. Újabb 15 percig pihent meleg helyen.
Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tölteléket. Ehhez minden hozzávalót a lekvár kivételével késes aprítóba tettem, és apróra daráltam. 
Hozzáadtam a lekvárt is, hogy kenhető legyen a massza.
A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztottam. 
Kettőt egyforma nagyságúra nyújtottam, olyan vékonyra, ahogy a tészta engedte. Az egyiket megkentem a massza felével. 
Majd beborítottam a másik tésztával. Derelyeszaggatóval 12 cikkre vágtam. 
A cikkeket feltekertem, mint a kiflit, és sütőpapíros tepsire raktam őket. Ezt megismételtem a másik két tésztával is. A kifliket megkentem a felvert tojással. 
Az első adagot hideg sütőbe tettem, hogy amíg melegszik, addig is keljen. 200 fokra állítva 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütöttem ezt az adagot. A másik tepsi már a forró sütőbe ment, ennek az adagnak kb 15 perc sütés elég is volt.
Mondanom sem kell, nem kellett kidobni egyetlen darabot sem, és a kritikus zsűri szerint is jobb, mint a bolti :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése