2016. február 4., csütörtök

Hajtovány

Ez szintén egy Limara recept, aki régóta jár ide, az már meg sem lepődik azon, hogy sok mindent tőle tanultam el.
Az elkészítés viszonylag gyors, nem túl bonyolult, és hatalmas előnye, hogy bármivel megkenhető, és  el lehet kápráztatni édes vagy sós verzióval is a nagyérdeműt. Az eredeti recept hátránya (és nyilván a puding próbája az evés, legközelebb már másképp fogom csinálni), hogy hatalmasak lesznek a hajtoványok, és az eredetileg az oviba szánt falatok emberes méretűek voltak. 
Hozzávalók


- 1 kg liszt
- kb 6 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 dl olaj
- 2 csapott evőkanál só
- pici cukor
- 5 dkg élesztő

A krémhez

- 20 dkg vaj
- 1 csapott evőkanál só
- 1 tojás
- 15 dkg reszelt sajt + 5-10 dkg reszelt füstölt sajt

De töltelék lehet bármi: nutella az édesszájúaknak, vagy pizzakrém, töpörtyűkrém, répakrém a sósak kedvelőinek.

Elkészítés

A tészta hozzávalóiból lágyabb tésztát dagasztok, és hagyom duplájára kelni. Hatalmas adag lesz, érdemes jó nagy edényt választani a kelesztésre. 
Miután megkelt, félbevágom a tésztát. Kinyújtom az egyiket olyan vékonyra, ahogy a tészta engedi, téglalap alakúra. Itt érdemes az eredeti recepttől eltérni, és a rövidebb oldalát megfelezve érdemes még két részre osztani a tésztát, különben a már említett óriások fognak születni.
Szóval a tésztát megkenem a töltelékkel, feltekerem, és trapéz alakokra vágom. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, egymástól kellő távolságra, hogy legyen helye kelni. 
Ezt megismétlem a másik adaggal is. Az első adag keljen még fél órát, közben előmelegítem a sütőt 180 fokra. Sütés előtt reszelhetünk a tetejére még egy kis sajtot, nem rontja el (persze a nutellás tetejére nem feltétlenül szükséges...). 20-25 perc alatt sülnek szép ropogósra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése