2016. február 3., szerda

Fehér püspökkenyér

Sokáig keresgéltem receptek között, hogy vajon mire lehetne felhasználni az innen-onnan kimaradt tojásfehérjéket. Például a csörögefánk esetében. Mígnem ráleltem Limara oldalán a fehér püspökkenyérre. Már a recept olvasása közben tudtam, hogy ez telitalálat lesz nálunk, mert kislányom imádja az aszalt gyümölcsöket, és - gyerekhez méltón nyilván - a csoki ellen sem szokott kifogása lenni. Így megsütöttem ezt a gyors és egyszerű finomságot, amit tényleg csak ajánlani tudok.
Hozzávalók


- 6 db tojásfehérje
- 12 dkg cukor (fele vaníliáscukor)
- csipet só
- 18 dkg liszt
- 18 dkg aszalt gyümölcs és csonthéjas vegyesen (nálunk ez vörösáfonya, szilva, mazsola volt, egy kis mogyoró, mandula és dió társaságában)
- 1 mikulás/nyuszi csoki (így nyernek új értelmet :o) )
- 12 dkg olvasztott margarin
- ízlés szerint citromhéj reszelve (én ezt kihagytam, és így sem volt rossz)

Elkészítés

A tojásfehérjéket a cukorral és a sóval jó kemény habbá verem. Akkor jó, ha fejre állítva az edényt nem esik ki belőle.
Eközben előmelegítem a sütőt 170 fokra, és kibélelek egy püspökkenyérformát sütőpapírral.
Ezután nagyon óvatosan beleforgatom a lisztet is, majd az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és csonthéjasokat az összetört csokival együtt. Végül az olvasztott, de nem meleg margarint is belecsorgatom és elkeverem. 
Az egész masszát elegyengetem a formában, és a sütőbe tolom. 40-45 percig sül (tűpróbáig), majd rácsra téve hűl. Frissen a legjobb, mert még nyúlik benne az olvadt csoki, de másnap is nagyon jól esik egy tea vagy kakaó mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése