2016. február 25., csütörtök

Brokkoli krémleves

Akár hiszitek, akár nem, ezt a levest az én drága négyésféléves nagylányom kérte a minap ebédre. Engem nem igazán lepett meg a kérése, mert tudom, hogy főzelékként és csőben sütve is szereti a brokkolit, de talán ebben a formában még azok a gyerekek (és akár felnőttek) is megeszik, akiket egyébként a hideg ráz még a gondolatától is. És nem mellesleg pillanatok alatt elkészíthető :o)
Hozzávalók


- 3 dkg teavaj
- egy kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 45 dkg (egy zacskó mirelit) brokkoli
- 1,3 liter húsleves alaplé (vagy ugyanennyi víz és 2 húsleveskocka)
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors, ízlés szerint kevés szerecsendió
- levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka

Elkészítés

A vajon puhára párolom az apró kockára vágott vöröshagymát. A végén rányomom a fokhagymát is, egy percig hagyom őket együtt is puhulni. 
Felöntöm az alaplével (vagy a vízzel és beledobom a leveskockákat is), beleteszem a brokkolit, sózom, borsozom (esetleg szerecsendióval is ízesítem), és közepes lángon hagyom főni. 
Néha megkóstolom, ha szükséges, utána ízesítek. 
Ha a brokkoli már puha, félrehúzom és botmixerrel krémes állagúra dolgozom. Beleöntöm a tejszínt is, és egy utolsó rottyantásra még visszateszem a tűzre. 
Levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése