2016. január 10., vasárnap

Töltött, fokhagymás kifli

A kiflivel nálunk soha nem lehet mellélőni. Én a ropogós csücskét szeretem, a kislányom a puha belsejét, a férjem meg az egészet úgy általában. És amikor kicsit fel akarom dobni, hogy ne legyen unalmas, és pláne ne kelljen szendvicset gyártani belőle, akkor megtöltöm. Így.
Hozzávalók (18 db-hoz)


- 60 dkg liszt 
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
- fél kávéskanál aszkorbinsav (szintén elhagyható)
- 3,6 dl víz
- 2,5 dkg friss élesztő
- 4-5 gerezd fokhagyma

Töltelék

- 2-3 tömlős sajt
- felvágott
- a tetejére reszelt sajt, szezámmag

Elkészítés

A hozzávalók alapján lehetne belőle kenyér is, de most kifli formát fog ölteni a tészta. A fokhagyma kivételével minden hozzávalót belemérek és morzsolok a keverőtálba, és puha, de az edény falától könnyen elváló tésztát kapok. Ekkor belenyomom a zúzott fokhagymát is, és még 2 percig dagasztom. 30 percre megy meleg helyre pihenni. Közben előkészítem a tölteléket.
A duplájára kelt tésztát 3 részre osztom. Az első adagot kerekre nyújtom, olyan vékonyra, ahogy a tészta engedi. Felvágom 6 cikkre, és megkenem a tömlős sajttal, teszek rá egy szelet szalámit, és a háromszög aljától indulva szépen feltekerem. Sütőpapíros tepsire teszem, jó távol őket egymástól, hogy legyen helyük kelni. Ezt megismétlem a maradék két rész tésztával is. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Sütés előtt alaposan megspriccelem vízzel a kifliket, megszórom reszelt sajttal és szezámmaggal. 
Kb. 15-20 perc alatt sülnek meg, akkor jó, ha már az alja is kap egy kis színt, és a tetején a sajt szépen megpirul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése