2015. december 8., kedd

Kovászos soklisztes kenyér

Kenyér témában nem tartom már magam kezdőnek, de az igazán jó kovászos kenyér eddig csak ritkán sikerült. Ennek alapja természetesen a jó érett kovász (egyik este kinyitottam a hűtőt, és kicsit még magam is meglepődtem, mikor 9 üveg kovászt találtam benne - ennyit kísérletezgettem, hogy megtaláljam az igazit, de megérte :o) ). Bonyolultnak hangzik (és eleinte valóban az is), de mindenképpen megéri a fáradságot.

Hozzávalók

- 25 dkg rozskovász
- 50 dkg vegyes liszt (ebből 20 dkg vegyesen teljes kiőrlésű tönköly és graham liszt, a maradék pedig finomliszt)
- 3 dl langyos víz
- 2 evőkanál olaj
- egy evőkanál só

Elkészítés

A kovászt sütés előtt legalább 2 nappal kiveszem a hűtőből, és elkezdem etetgetni. 3 etetés után már jó erős, használható (én volt, hogy egy etetés után is már használtam, úgy is működött). 
A dagasztótálba kimérem a liszteket, a sót, az olajat, vizet, végül a szépen dolgozó kovászt is beleteszem. 
Pár percig dagasztom, nagyon ragadós, nyúlós tésztát kell kapnom. Majd kiolajozott edénybe teszem, amit légmentesen le is tudok zárni. 
Meleg helyen kelesztem legalább 2 órát, 30-40 percenként pedig át is hajtogatom (először fentről le a tészta feléig, utána lentről fel. Ezután jobbról és balról is megismétlem a mutatványt).
Ezután jó lisztes felületre fordítom a tésztát. 
Megformázom, azaz óvatosan téglalap alakúra nyújtom a kezemmel, a felső két sarkot behajtom, és fentről lefelé szépen feltekerem.
A kelesztőtálba teszek egy tiszta, kilisztezett konyharuhát, és újabb 1,5-2 órán át hagyom kelni. 
Akkor jó, ha szépen megszárad a teteje. 
220 fokra előmelegítem a sütőt, a sütőlappal együtt, ami alá egy másik edényt is teszek - ebbe majd forró vizet öntök, hogy a kellő párát biztosítsam. Szóval amikor már kellően forró a sütő és a lap is, óvatosan ráfordítom a kenyértésztát, pengével gyorsan bevágom pár helyen, betolom a sütőbe, belöttyintem az alsó, forró edénybe a vizet, és jó 30 percig sütöm. 
Ekkor kiveszem az alsó edényt, és még 15 percig sütöm a kenyeret 200 fokon. Akkor jó, ha kivétel után megkopogtatom a kenyér alját, és az szépen, telten kopog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése