2015. augusztus 22., szombat

Vaníliás briós

Ez a recept már napok óta piszkálja a fantáziámat. Mindig is szerettem a brióst, de valahogy soha nem érdekelt, hogy magam süssem. Amíg meg nem láttam Limara oldalán a nyálcsorgattató képeket, és a pofon egyszerűnek tűnő receptet. És most, hogy végre itt a várva várt lehűlés (és úgyis megy a sütő a zsúrkenyér miatt), semmi okom nem volt, hogy ne próbáljam ki :o)
Hozzávalók


- 60 dkg finomliszt (+2-3 evőkanálnyi)
- 1 teáskanál só
- 2+3 púpos evőkanál vaníliáscukor
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 3 evőkanál olaj
- kb. 3 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 15 dkg teavaj

Elkészítés

Meglangyítom a tejet, és kb 1 dl-ben elkeverem a 2 kanál vaníliáscukrot, belemorzsolom az élesztőt, és még 2 evőkanál lisztet. Az egészet összekeverem egy kanállal, megszórom a tetejét liszttel, és félreteszem, hadd dolgozzon az élesztő - eddig szó szerint Marcsi receptje. 
Csakhogy nála a következő állapotig kb. 20 percnek kellett volna eltelnie, nálam már bő 8 perc után így nézett ki:
Így nem is vártam tovább, a dagasztótálba már belemértem a többi hozzávalót, belelöttyintettem az élesztős tejet is, és 20 perc alatt lágy, de nem ragadós tésztát gyúrattam a géppel (nekem túl lágynak tűnt, ezért még 2-3 evőkanálnyi lisztet adtam hozzá). 
Bő 30 perc alatt duplájára kelt a tészta. 
Ekkor - szintén szakítva a recepttel - 8 darabra vágtam a tésztát, és egyenként ovális alakúra nyújtottam. 
Mindet megkentem olvasztott vajjal, és olyan szorosan tekertem fel, ahogy csak bírtam. 
A 8 hurkát kb 30-40 cm-esre sodortam, és feltekertem őket, mint a csigát. A végét kicsi ellapítottam, és az egész csiga alá dugtam - így szépen kiemeli a briós közepét. Sütőpapíros tepsire tettem őket, és újabb 30-35 percig pihentek, konyharuhával lefedve. 
Ekkor már látszott, hogy össze fognak nőni, de ki bánja ezt? :o)
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, megkentem a briósokat olvasztott vajjal, megszórtam nagyszemű vaníliáscukorral, és már mentek is a sütőbe. 
Itt aztán még keltek egy kicsit, hogy teljesen kitöltsék a tepsit :D
Amikor 20 perc után kivettem a sütőből, megkentem cukros tejjel a tetejüket, és hagytam őket kicsit hűlni. 
Túl sokáig nem, mert az egész lakást belengte a finom, friss, édes briós illat, és alig győztük kivárni, hogy végre megkóstolhassuk a foszlós finomságot :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése