2015. július 23., csütörtök

Sokmagvas rántott hús finomfőzelékkel

Tudom, sokaknak a finomfőzelék említésére is görcsbe rándul a gyomruk. Én voltam olyan szerencsés gyerekkoromban, hogy kimaradt az életemből a menza, így ennek a főzeléknek csak a házi, valóban finom változatát ismerem.
Hozzávalók a főzelékhez


- egy zacskó (45 dkg) mirelit franciasaláta alap
- 2 gerezd fokhagyma
- egy púpos evőkanál zsír
- egy púpos evőkanál liszt
- kevés törött pirospaprika, só, bors

Hozzávalók a rántott húshoz

- 60 dkg szeletelt karaj
- egy zacskó zsemlemorzsa
- magvak (tökmag, szezámmag, szotyi)
- 3-4 tojás
- olaj a sütéshez

Elkészítés

A finomfőzelékkel kezdem. Felteszem az alapot főni annyi vízben, amennyi kényelmesen ellepi. Ízesítem sóval, borssal. 
A fokhagymát apróra vágom, és félreteszem.
Amikor már puhák a zöldségek (gyakorlatilag pár perc alatt megfőnek), elkészítem a rántást: a zsíron megfuttatom a lisztet, majd a fokhagymát is. 
Amikor már finoman illatozik, pirospaprikát keverek el benne.
Berántom vele a főzeléket, és félreteszem.
A rántott húshoz a morzsába szórom a különböző magvakat, jól összekeverem. 
Nálunk a rántott dolgoknál a liszt kimarad, helyette is a morzsába forgatok mindent. 
A hússzeleteket enyhén megsózom, megforgatom a morzsa-felvert tojás-morzsa sorrendben, majd forró olajban aranybarnára sütöm. 
Ha marad tojás és morzsa is, összegyúrom őket, hogy lágy, könnyen formázható masszát kapjak. 
Fasírtformára formázom, és a hús után ezt is kisütöm.
Konyhai papírtörlőn leitatom a felesleges olajat, és a főzelékkel együtt tálalom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése