2015. július 14., kedd

Joghurtos-kefíres, sokmagvas teljes kiőrlésű párnák

Az alapötletet Limara joghurtos riegel-e adta, én csak a liszten, a joghurton és a végén a magvakkal szórakozáson változtattam kicsit.
Hozzávalók

- 140 g joghurt
- 150 g kefír
- 1 dl víz
- 20 dkg öregtészta
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 30 dkg BL55 liszt
- 20 dkg liszt vegyesen: tk rozs, tk tönköly és graham
- 2 evőkanál burgonyapehely
- egy csipet őrölt kömény, őrölt bors
- 2 dkg élesztő
- magok: 1-1 evőkanál mindből: lenmag, szezámmag, napraforgó, tökmag, és még 2 evőkanál búzapehely is ment bele (+a búzapehely kivételével mindenből ugyanennyi a szóráshoz)

Elkészítés


Először a magokat a búzapehellyel együtt száraz serpenyőben, időnként megkevergetve megpirítom. Amikor elkezdenek pattogni, akkor már tuti jó :o)
Félreteszem, és elkészítem a tésztát: először a száraz anyagokat mérem az edénybe. 
Majd szépen mehet bele az összes többi hozzávaló is. Az élesztőt nem futtattam fel külön (sőt, nem volt kéznél elég rendes élesztőm, ezért fele normál, fele száraz élesztő volt), hanem csak beleszórtam a többiek közé. A végén mentek bele a fűszerek is, és hadd dolgozzon a gép :o)
10 perc után beleszórtam a kihűlt magokat is, és még 5 percig dagasztottam. Jó ragacsos, kicsit nyúlós tésztát kaptam, de nem baj. Mehet félre egy órára pihenni. 
Mikor már duplájára kelt, alaposan (fontos, különben nem lehet felszedni a párnákat!) lisztezett felületre borítom a tésztát. 
Téglalap alakúra kinyújtom (nekem ez 35*20 cm-es lett), hogy jó bő egy ujjnyi vastag legyen a tészta. 
És itt rontottam el: a recept szerint meg kell szórni alaposan magokkal, félbevágni hosszában, majd 3-4 ujjnyi széles téglalapokat vágni, és óvatosan átemelni a sütőpapíros tepsire.  
Én követtem az útmutatást (szinte az összes mag le is potyogott, mert nem volt mire ragaszkodniuk), de legközelebb így fogom: kivágom a formákat, mehetnek a tepsire, hagyom őket 30-40 percig kelni, utána alapos spriccelés, és csak UTÁNA szórom meg magvakkal.
Szóval a tészta pihen a sütőpapíron, majd 200 fokra előmelegített gőzös sütőben (egy hőálló bögrébe betettem mellé kb 1,5 dl vizet) sül kb 20 percig, amikor szépen pirul a teteje. 
Nagyon finom, és napokig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése