2015. július 23., csütörtök

Gyros - házilag

Ezt a gyros tészta receptet Katinka barátnőmtől kaptam évekkel ezelőtt, az érdem az övé tehát :o)
Gyorsan elkészíthető, egyszerű, finom (nem egészen olyan, mint amit a gyros-osnál veszünk, de házilag nálunk ez a legjobb megoldás eddig).


Hozzávalók a tésztához (12 db-hoz)


- 30 dkg liszt

- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 csipet só
- 1/2 sütőpor
- langyos víz, hogy jó puha tésztát kapjunk

Tzatzikis öntet:


- egy doboz joghurt

- reszelt uborka
- majonéz
- bors
- kakukkfű
- kapor

Elkészítés


Összedolgozzuk az összes hozzávalót, és 15-20 percig hagyjuk pihenni a tésztát. 

Közben elkészítem a belevalót: darálthúst pirítok (kb. 50 dkg), és gyros fűszerkeverékkel, sóval, borssal ízesítem. Falatokra vágom a paradicsomot, uborkát, lilahagymát, erőspaprikát (vagy amit még szeretünk benne), és elkészítem a tzatzikis öntetet. 
Ehhez lereszelem az uborkát, és félreteszem. Nem sózom, hogy ne engedje ki a levét. A joghurtban elkeverem az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket a majonézzel, majd az uborkát is. 
A tésztát 12 egyforma darabra vágom, és egyesével olyan vékony kör formára nyújtom, ahogy csak tudom. 
A legnagyobb palacsintasütőmet előmelegítem, és mindkét oldalát kb. fél-fél perc alatt megsütöm, épp csak hogy színe kezdjen lenni, különben törik. Ha sütés után elkezd kiszáradni, mikróban pár perc alatt meglangyítom, és újra képlékeny lesz, tekerhető. 
A tésztát megtöltöm minden finomsággal, az alját lb az egyharmadánál felhajtom, és az oldaláról feltekerem, mint egy palacsintát. Nyakon öntöm az öntöttel, és már ehető is :o)
A tészta golyók formában lefagyaszthatóak, és utána kisütve olyanok, mint a friss.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése