2015. június 28., vasárnap

Tavaszi finomság: Bodzaszörp

Kedves barátnőmtől, Katinkától kaptam ezt a receptet sok-sok évvel ezelőtt, és azóta is minden évben megbízhatóan működik - még jó, mert a család már el is várja, hogy tavasszal egy egész évre való szörp készüljön előre.
Hozzávalók

- 4 liter víz
- 3 kg cukor
- 10-12 bodzavirág (szép nagyok, minél több, annál jobb)
- 5 dkg citromsav
- 1 kávéskanál szalicil
- 3 citrom (karikára vagy gerezdre vágva, a levét valamennyire belenyomva - helyettesíthető citrompótlóval is)
- pár kanál cukorból karamella (a szép szín eléréséhez, de el is hagyható)

Elkészítés

A vízben elkeverem a cukrot, a citromsavat és a szalicilt.
A virágokat is alaposan belenyomkodom (nem mosom le őket, mert akkor az ízt adó virágport is lemosom, legfeljebb a szárát mosom le kicsit, hogy tiszta legyen). 
Beleteszem a karikára vágott citromot is. 
Jó alaposan összekeverem az egészet, és három napig hagyom állni. Minden nap reggel és este is átkeverem, majd a harmadik nap végén leszűröm, és üvegekbe öntöm. Felcímkézem, és sötét helyre teszem. Nekem mindig eláll egy évig - már ha el nem fogy előbb :o)
Ez a sűrűség 1:5 hígítási aránnyal a legfinomabb.

Ha biztosra akarok menni, és van is elég hely a fagyasztóban, akkor zacskókban le is fagyasztok pár adagnyi bodzavirágot, mert kiolvasztás után ugyanolyan jó kis szörp készíthető belőle, mint a frissből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése