2015. június 28., vasárnap

Ősznéger vagy kókuszkocka tejmentesen

Ez az édesség sokféle néven ismert, a legismertebb talán a kókuszkocka. Nálunk ősznéger a neve, könnyen kitalálható, hogy miért :o)

Hozzávalók

- 5 egész tojás
- 5 evőkanál cukor
- 5 púpos evőkanál liszt
- egy sütőpor
- egy csipet só

A mázhoz és a díszítéshez

- 30 dkg cukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 7 evőkanál víz
- 10 dkg Liga margarin (vagy hagyományosan teavaj)
- 20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

Elkészítem a piskótát (ahogy általában a piskótát, csak itt kihagyom a barna részt): az egész tojásokat a cukorral és a csipet sóval nagy fokozaton habbá verem, hozzáadom a sütőport, majd alacsony fokozaton hozzáadom a lisztet, ekkor már csak pár pillanatig keverem, hogy minél kevésbé essen össze a hab. 
Kivajazott és kilisztezett edénybe (30*17 cm) öntöm a masszát, és 175 fokra előmelegített sütőben 25-27 perc alatt (tűpróbáig, de nekem bevált a tojásonként 5 perc sütési idő) megsütöm. Pár perc pihentetés után kifordítom, és teljesen kihűtöm. 
Ekkor elkészítem a mázat (amit már a csokiformáknál megismertünk): a cukorban elkeverem a kakaóport és a vizet, majd kis lángon, folyamatos keverés közben összefőzöm. Amikor már szépen pöcörög, hozzáadom a kockára vágott vajat, és addig főzöm, amíg a kiolvadt víz is elpárolog belőle. Ekkor a kb. 3*3 cm-es kockára vágott piskótát villára szúrom, és az alján kívül minden oldalát belemártom a csokiba, majd megforgatom kókuszreszelékben, és egy tányérra teszem. 
Pár perc hűlés után máris fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése