2015. június 28., vasárnap

Húsgombóc tarhonyával

Nálunk a húsgombóc alapvetően a paradicsomos húsgombócot jelenti. Most azonban egy tejszínes, gombás-uborkás verziót készítettem, és úgy látom, hogy ez is jól bevált :o)
Hozzávalók

- 60 dkg darált hús
- egy kis fej vöröshagyma
- egy tojás
- petrezselyemzöld, só, bors
- egy szikkadtabb zsemle vagy 2-3 szelet kenyér
- 2 dl főzőtejszín
- 3-4 db gomba (csiperke)
- 5-6 db savanyú uborka
- fél citrom leve
- 5 gkd teavaj
- egy púpos evőkanál liszt
- egy húsleveskocka

Elkészítés

Először is a húsgombócot készítem el. 
Leáztatom a szikkadt zsemlét/kenyeret, és kimérem a hússal a fűszereket, beleütöm a tojást. 
Megszórom gazdagon petrezselyemzölddel. 
Kézzel kinyomkodom a vizet a zsemléből, és a húshoz morzsolom, majd jól összedolgozom, és sóval, borssal ízesítem (a fasírthoz hasonló ízűnek kell lennie, csak paprika nélkül). 
Kb. félökölnyi gombócokat formázok belőle. 
A vajat egy teflon edényben megolvasztom, és megpirítom rajta a lisztet. 
Erre az alapra ültetem a gombócokat, felöntöm fél liter vízzel (hogy kb feléig ellepje a gombócokat), és belemorzsolom a húsleveskockát, ízesítem kevés sóval, borssal (helyettesíthető húsleves alaplével, vagy a baconbe göngyölt karaj kifőtt levével is, de ezzel óvatosan kell bánni, mert eleve sós!). Fedő nélkül, rendszeresen átmozgatva 15-20 percig főzöm. 
Közben előkészítem a gombát és a savanyú uborkát: a gombát félbe majd vékony csíkokra, az uborkát pedig hosszabb csíkokra vágom. 
A gombócokat óvatosan egy tányérra szedem.
Majd még 1-2 dl vízzel felöntöm a maradék szaftot, beleöntöm a gombát és az uborkát, ha kell, utánaízesítek. 
15 perc után ráöntöm a tejszínt, és az egészet összerottyantom. 
A legvégén hozzáadom a citrom levét, hogy pikáns ízt adjon neki, visszateszem a gombócokat, és még 2-3 perc alatt összefőzöm az egészet. Tarhonyával vagy csavartésztával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése