2015. május 23., szombat

Zsályás sült csirkecomb sárgaborsófőzelékkel

Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot és meglepetést sem okozok vele, ha elmondom: szeretem az egyszerűen elkészíthető ételeket. Különösen, ha pár perces előkészület után szépen teszik a dolgukat, majd a végén egy egyszerű, de nagyszerű étel kerül az asztalra. Ilyen ez a csirkecomb is.
Hozzávalók


- 4 csirkecomb (alsó és felső együtt)
- egy fej fokhagyma
- vegeta, bors, zsálya (most éppen fagyasztottat használtam), bazsalikom
- egy dl sör
- 3 dkg vaj, 3 dkg húsos szalonna, fél fej vöröshagyma, egy evőkanál liszt

A főzelékhez

- 25 dkg sárgaborsó
- vegeta
- bors
- egy babérlevél
- késhegynyi őrölt komény
- fél fej vöröshagyma
- egy púpos evőkanál zsír
- egy púpos evőkanál liszt
- félkávéskanál 10%-os ecet

Elkészítés

A sárgaborsót még reggel (jobb esetben, ha nem felejtem el, még előző este) bő vízbe leáztatom. 
A csirkecombokat megtisztítom. 
Vegetával alaposan megszórom, frissen őrölt borssal meghintem, a fagyasztott zsályát rá és mellé morzsolom. Egy fej fokhagymát megpucolok, a gerezdeket a combok köré szórom. Meglocsolom egy deciliter sörrel, majd alufóliával lefedem a tepsit, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre (nem volt sok macera, igaz? :o) )
A sárgaborsót lemosom, és felteszem főni annyi vízbe, amennyi ellepi. Ízesítem vegetával, borssal, egy babérlevéllel, kevés őrölt köménnyel. 
Fedő alatt, kis lángon főzöm. Amikor már puha, lekészítem a rántást: a zsíron megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a lisztet, és kis lángon megpirítom. 
Amikor már szép rózsaszín, folyamatos keverés közben hozzáöntöm a sárgaborsóhoz. 
Elkeverem, és a legvégén adom hozzá az ecetet.
Közben megnézem a husit is. 

Leveszem a fóliát, és anélkül is sütöm még 20-25 percig, hogy szép színt kapjon. 
Ekkor a combokat a fokhagymával együtt tálba szedem. A szaftot ki ne öntsük, finom mártás készíthető belőle: a gáztűzhely egyik rózsájára teszem (vigyázva, hogy forró a tepsi!), hozzáadok egy fél fej vöröshagymát karikára vágva, vékony csíkokra vágott szalonnát.
Folyamatosan kevergetem, hogy ne égjen le. Mikor a szalonna és a hagyma már puha, hozzáadom a vajat, majd rászórom a lisztet, összekeverem, hogy sűrű mártást kapjak. 
A combokat ezzel a mártással locsolom meg tálaláskor. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése