2015. április 14., kedd

Krumplifőzelék fehéren

Ez a recept formabontó a mi asztalunkon, mert nálunk a főzelékek alapvetően pirosan készülnek. De egyszer így is ki kell próbálni, és szerintem nem sokban marad el a piros testvérétől.
Hozzávalók

- egy nagy fej vöröshagyma
- 60-70 dkg krumpli
- só, bors, babérlevél, kevés őrölt kömény
- 2 kanál zsír
- 2 púpos evőkanál liszt
- ízlés szerint 2 evőkanál 10%-os ecet

Elkészítés

A vöröshagymát apró kockára vágom, és kevés olajon puhára párolom. 
Közben a krumplit 3 mm vastag szeletekre vágom. Ha a hagyma puha, ráöntöm a krumplit, annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje. Ízesítem sóval/vegetával, borssal, babárlevéllel és késhegynyi köménnyel.
Fedő alatt szépen főzni kezdem. Nem kell neki sok idő, mert a vékony szeletek gyorsabban főnek. Amikor már majdnem puha a krumpli, elkészítem a rántást: a zsíron rózsaszínre pirítom a lisztet.
Óvatosan belecsorgatom a főzelékbe. Hagyom még egyszer rottyanni egyet, és mielőtt elzárom, kevés ecettel pikáns savanykás ízt adok neki. Natúr csirkemellel tálalom.

2 megjegyzés:

  1. Nálunk is piros, de én is formabontón készítem visszaturmixolva a következő módon:

    Krumplifőzelék könnyedén (6 tányér): 1 fej hagymát apróra vágok és kevés olajon megdinsztelem. Leveszem a tűzről és megszórom kb. 2 púpos kk. paprikával. Beleöntök 1 kg meghámozott, felkockázott krumplit és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Teszek bele 3-4 babérlevelet, sót, borsot. Ha megfőtt a krumpli, 3 merőkanállal kimerek és babérlevél nélkül összeturmixolom. Habverővel belekeverek 1 kk. mustárt és egy kis dz tejfölt. Fakanállal a főzelékhez keverem. Meghintem majorannával. Ha nem elég sűrű, 1 ek. keményítőt keverek bele.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés