2015. április 26., vasárnap

Gombapörkölt házi csipetkével

Habár én személy szerint nem szeretem a gombát, a családom igen, ezért rendszeresen készítem is. Többek között gombapörköltet, saját csipetkével.
Hozzávalók


- 60 dkg gomba (pucolás után legyen ennyi) - én csiperkét főztem, de lehet erdei is vegyesen, vagy laska
- egy nagyobb fej vöröshagyma
- só, bors, törött pirospaprika
- tejföl

A csipetkéhez
- 1 egész tojás
- 8 dkg liszt (vagy amennyit bevesz) + 10 dkg a csipedéshez

Elkészítés

A gombát megpucolom (kitöröm a lábát, én azt nem szoktam megfőzni, és lehúzom a gombafejről a héját). 
Megmosom, és falatokra vágom. 
Közben a kockára vágott hagymát sózva megdinsztelem. Amikor puha, félrehúzom, és a törött paprikát elkeverem rajta. 
Ráöntöm a gombát, majd kevés vízzel felöntöm (nem kell túl sok, mert a gomba főzés közben levet enged), és fedő alatt főzöm. 
Közben elkészítem a csipetkét. Ehhez a tojást összegyúrom a liszttel, hogy laza, könnyen csíphető tésztává álljon össze. 
Ezután két ujjal kis (kb. körömnyi) darabokat csípek belőle, hengergetek rajta egyet, hogy kerekded formája legyen, és alaposan kilisztezett edénybe tépkedem. Ha a tészta a csipkedés helyen elkezd ragadni, megforgatom lisztben. Nem kell félni a lisztezéstől, nem lesz kemény tőle a csipetke, csak nem ragad össze, és a pörköltöt is besűríti kicsit.
Amikor kész a csipetke (és a gomba is már kb. 15 perce fő), beleöntöm a liszttel együtt a csipetkét, még 5 percig főzöm, és kész.
Tejföllel lágyítva tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése