2015. április 15., szerda

Borsós tokány

Szerettem volna valami rendhagyót, valami mást készíteni, mint eddig, ezért egy újdonságot próbáltam ki. Vagyis annyira nagyon nem is újdonság, inkább kreatívnak kellett lenni, mert a jól bevált csikós tokányhoz képest pár dolog hiányzott a leltárból...
Hozzávalók

- egy fej vöröshagyma (vagy jelen esetben lilahagyma)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 10 dkg házi sonka
- 60-70 dkg karaj (jó a comb is)
- egy jó evőkanál zsír
- só, bors
- egy csapott evőkanál pirospaprika
- egy púpos evőkanál liszt
- fél bögre zöldborsó (akár mirelit is)

A körethez
- 20 dkg tarhonya (2,5 dl)
- háromszoros mennyiségű víz
- só, bors

Elkészítés

Először is előkészítem a hozzávalókat. 
A sonkát egész vékony, kb 3- cm hosszú csíkokra szeletelem, és a zsíron kis lángon megsütöm. 
Amikor kész, egy edénybe kiszedem, hogy csak a kisült, illatos zsír maradjon az edényben. 
Ezen megfonnyasztom a karikára vágott hagymát és fokhagymát, vigyázva, hogy egyik se égjen meg. Közben falatnyi csíkokra vágom a karajt. 
Amikor a hagyma már puha, ráteszem a husit, és kevés sóval (tényleg kevéssel, mert a sonka is sós volt!), borssal fehérre sütöm. Ezután félrehúzom a tűzről, és egy evőkanál pirospaprikát elkeverek rajta. 
Felöntöm vízzel, és a lisztet is elkeverem benne. Mehet rá a zöldborsó is, ha kell, pótlom a vizet, és a kiszedett sonkát is visszateszem. Szépen, éppen hogy rotyogva összefőzöm az egészet, és amikor a borsó puha, kész is.
Közben elkészítem a köretet (ami lehet akár rizs is, de miért együnk mindig rizst, ha van tarhonya is?): a tarhonyát egy kevés olajon megpirítom. Felöntöm a vízzel, és ízesítem sóval, borssal. Gyakori kevergetés közben addig főzöm, amíg elfővi a levét, ekkor lefedem, és hagyom legalább 10 percet pihenni. Tálaláskor kiszedem a tarhonyát, mélyedést csinálok a közepébe, és oda szedek egy merőkanálnyit a tokányból. Jó étvágyat! :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése