2015. február 1., vasárnap

Egy kis nosztalgia: ropogós kifli

Gondolom, nem árulok el nagy meglepetést, hogy ennek a receptnek az eredetét is Limaránál kell keresni. Egy kevés módosítást eszközöltem rajta, különösen a hajtogatáson, de ezt mindjárt írom is.

Hozzávalók

- 15 dkg öregtészta
- 40 dkg liszt (BL 55)
- 1,5 teáskanál só
- pici aszkorbinsav
- 1,5 dl tej
- 0,4 dl víz
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 0,4 dl olaj

Elkészítés

Ahogy már megszoktuk, az öregtésztát kiveszem a hűtőből legalább 30 perccel felhasználás előtt, hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. Közben a tejet megmelegítem, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és hagyom felfutni. A dagasztótálba minden hozzávalót kimérek, majd beleöntöm a felfutott élesztőt, és belecsipkedem az öregtésztát is. Jó 20 percig dagasztom, majd egy kilisztezett edénybe félreteszem meleg helyre, kelni. 
Egy óra alatt a tészta duplájára kel. Ezután két részre osztom, egyiket félreteszem.
A másikat olyan vékonyra nyújtom lisztezett felületen, amilyenre csak tudom. Felcikkezem 10 darabra, és egyesével feltekerem. 
Sütőpapíros tepsire teszem őket, nem túl közel, mert legalább duplájukra fognak kelni még. 
Ezután megismétlem a tészta másik felével is, és újabb 40 percet pihennek a kiflik. Ezután a sütőt 200 fokra előmelegítem. Közvetlenül sütés előtt megszentelem alaposan a kifliket vízzel, és 17 perc alatt szép barnára, ropogósra sütöm őket. 
Frissen melegében, teavajjal megkenve abbahagyhatatlan :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése