2015. január 3., szombat

Újévi menü: lencsefőzelék

Kicsit babonás család vagyunk, ami ellen igyekszem tenni, de vannak olyan dolgok, amiket szívesen őrzök meg, babona-jellege ellenére. Egyik ilyen az a szokás, hogy újév napján lencsét eszünk, hogy jóóóó sok pénzünk legyen az újévben. Érdekes, hogy ezen kívül nem is eszünk lencsét egész évben, pedig igazán lehetne....

Hozzávalók

- 25 dkg lencse
- 2 szelet szalonna, ha van, akkor külön bőr is
- egy közepes fej (10-12 dkg) vöröshagyma 
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb babérlevél
- só, bors, törött paprika
- 2 evőkanál zsír (vagy fél dl olaj)
- 3-4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál 10%-os ecet

Elkészítés

Főzés előtti este beáztatom a lencsét. Jó sok vízzel öntöm le, hogy egészen biztosan ellepje. Másnap leöntöm róla a vizet, és alaposan átmosom. 
A szalonna szeltekkel és a bőrrel együtt felteszem főni annyi vízzel, ami bőven ellepi. A szalonna és a bőr finom füstölt ízt ad az ételnek. Ízesítem sóval (óvatosan, a szalonna is sós), borssal, babérlevéllel. Mivel legalább egy éjszakát állt vízben, nem kell sokat szöszölni a főzéssel, nagyjából megpuhul a lencse, mire a rántást elkészítjük.
Ehhez a vöröshagymát és a fokhagymát is apró kockára vágom. 
A zsírt felolvasztom, és puhára párolom benne a vöröshagymát. 
Ezután rászórom a lisztet, és rózsaszínre pirítom. 
A végén pár pillanatra beleteszem a fokhagymát is. Félrehúzom, és rászórom a pirospaprikát (ekkor már nem főzöm, különben a paprika keserű lesz). 
Ha a lencse megpuhult, beleöntöm a rántást (berántom), elkeverem.
Miután elzárom, ízesítem az ecettel. 
Tálalom kaszinótojással, fasírttal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése