2015. január 16., péntek

Sárgaborsókrémleves

Sokan nem szeretik a krémleveseket, és ha őszinte akarok lenni, nekem is a hozzátáplálás időszakát eleveníti fel, amikor mindent botmixerrel pürésítve kellett belekönyörögni a csemetébe. Ugyanakkor az is az igazsághoz tartozik, hogy a krémlevesen finomak, laktatóak, és kis mennyiségben is könnyedén elkészíthetőek. 
Hozzávalók

- 20 dkg sárgaborsó 
- egy kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 csapott evőkanál liszt
- fél deci olaj
- só, bors
- 2 dl tejföl
- egy többnapos zsemle

Elkészítés

A sárgaborsót előző este vízbe áztatom (jól lepje el). Főzés előtt ezt a vizet lemosom, a sárgaborsót alaposan átmosom, és friss vízbe felteszem főni. A víz lepje legalább egy ujjnyival, az egész főzés alatt. 
Ízesítem sóval, borssal. Időnként megkevergetve addig főzöm, amíg majdnem puha. 
Ekkor az apró kockára vágott vöröshagymát az olajon megüvegesítem, majd fokhagymanyomón rányomom a fokhagymagerezdeket is.  
Megszórom liszttel, és pár percig kevergetve rózsaszínre pirítom.
Ezután berántom vele a közben puhára főtt sárgaborsót.  
Bormixerrel összeturmixolom, a villával elkevert tejföllel lágyítok rajta, majd visszateszem a tűzre még egyet rottyanni. Ha nagyon sűrű lenne, egy kis vízzel felöntve felhígítom.
Pirított zsemlekockával tálalom. Ehhez a zsemléket kb. 1*1 cm-es kockára vágom, és egy nagy tepsiben szétszórva sütőben pirosra grillezem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése