2015. január 3., szombat

Fűszeres keksz

Édesszájú családom van, ez eddig sem volt titok. De az egyik kedvencem mégis az, amikor egy óvatlan pillanatban odasomfordál egyikük hozzám, hogy "anya, én úúúúúúgy ennék valamit"

És hogy egyik kedvenc klasszikus mesémből, a Szaffiból idézzek: "Most légy okos, Loncsár!", kaphatok a fejemhez, hogy mi is kerüljön az asztalra, ami percek alatt elkészül. Egyik ilyen alkalom adta az ötletet erre a remek kis kekszre. 

Hozzávalók

- 20 dkg langyos vaj
- 15 dkg cukor
- 7 dkg vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1,2 dl tej
- 55 dkg liszt
- 1 sütőpor
- ízlés szerint fél kávéskanál szerecsendió, fahéj, gyömbér, szegfűszeg
- egy narancs reszelt héja

Elkészítés

A langyos vajat a cukrokkal kikeverem. 
Hozzáadom a tojással elkevert tejet, és alaposan kidolgozom. Hozzáöntöm a lisztben elkevert sütőport, a fűszereket és a narancshéjat. 
Jó alaposan összedolgozom, a végén még kézzel is rásegítek. A vajtól jó zsíros tésztát kapok, de nem kell tőle megijedni, nem fog leragadni. Még csak lisztezni sem kell a felületet, ahol kinyújtom, és nem igényli a hűtést sem. 
Ahogy a tészta kész, 3-4 mm vékonyra nyújtom, és tetszőleges formákkal kiszaggatom. 
Ha szeretjük a diót (vagy mogyorót, mandulát), darált diót keverjünk össze cukorral, és szórjuk meg a kekszek tetejét.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, kellő távolságot hagyva, mert meg fognak dagadni kicsit. Érdemes legalább két tepsit telerakni, és csak utána elkezdeni sütni, mert nem tart sokáig, míg megsülnek. 210 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 10-11 perc alatt elkészül. 
Amint színt kap, máris ki lehet venni, különben kiszárad. Rácsra téve hagyjuk kihűlni kicsit, és máris fogyasztható. 
Zárt dobozban napokig eláll - már ha megéri ezt az állapotot :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése