2015. január 11., vasárnap

Fácánhúsleves

Nagyon szerencsésnek vallom magam, hogy édesapám kiskora óta vadászik, így az asztalunkon nem ismeretlen, sőt rendszeres vendég a vadhús. Márpedig ha valaki beteg, akkor keresve sem találhatna jobb erőlevest egy jó kis fácánhúslevesnél.
Hozzávalók

- egy fácán (2 comb, mell, nyak)
- egy közepes fej hagyma (11 dkg)
- 2 fej fokhagyma
- répa (70 dkg)
- zöldség (11 dkg)
- só, bors

Elkészítés

Ennek a levesnek akkor érdemes nekiállni, ha az ember ráér. Na nem azért, mert macerás, távolról sem; hanem mert fél napig kell szépen, gyöngyöző vízben főzni.
Először is felteszem a legnagyobb edényemben a húst bő lével főni. Ekkor még semmilyen fűszert nem teszek bele, csak a húst. 
Nagy lángon felforralom, de ahogy elkezd forrni, azonnal kis lángra veszem, és az időközben képződött habot leszedem. 
Nem kell megijedni, ha nincs otthon habozókanál, akkor sem kell habozni: egy merőkanál segítségével simán leszedhető :o). 
Van, aki esküszik arra, hogy nem kell lehabozni a levest, én minden húslevessel így teszek.
Közben megpucolom a zöldségeket: répa, zöldség, fokhagyma, vöröshagyma. 
Ezután hozzáadom az egész fej hagymát, a karikára vágott répát, a csillagként bevágott zöldséget (vagy ezt is karikára, ahogy tetszik. Nálunk kevesen szeretik, de így ebben a formában kifő az íze, és könnyebb kihalászni a levesből), és a pucolt fokhagymát. 
Sózom, és épp hogy csak pöcörgő lángon 3 órát főzöm. 
Nem szabad forrnia, mert akkor zavaros lesz. Akkor a legszebb, ha szépen gyöngyözik a tetején a zsír (és a Mátyás királyról szóló mesében is az a szegényember kapta a legtöbb aranyat, akinek kismillió kis zsírfolt díszítette a levesét, nem az, akinek egybefüggő zsírréteg volt rajta).
Közben megfőzöm sós vízben a cérnametéltet, és már tálalom is :o)

2 megjegyzés:

  1. Anyukám is mindig lehabozza a levest. Én meg úgy szoktam, ahogy apa. Amikor felforr, akkor leöntöm róla a habos vizet, lemosom a húst és újra felteszem főni. Forrástól ugyanúgy készítjük, mint Te!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azért nem öntöm le róla soha, mert akkor pl a finom, már az elején kifővő hájat is leönteném róla. Azért meg nagy kár lenne, pláne fácán esetében. Még így, a habozással is lejön egy jó része. De többektől hallottam, hogy így csinálják, és mondjuk egy zsírtalan húsnál simán jó megoldás ez is :)

      Törlés