2014. december 14., vasárnap

Variációk egy témára: leveles tészta

Igazán hálás dolog, ha a mélyhűtőben lapul mindig egy-egy zacskó fagyasztott leveles tészta. Az én esetemben ez a klasszikus, 3 db-os, 20*10 cm-es lapokból álló verzió volt. És hogy miért hálás? Mert alig van vele munka, ezerféle felhasználása lehetséges, pillanatok alatt elkészíthető és nem utolsó sorban finom étel. Akkor leghasznosabb, ha váratlanul érkeznek vendégek, és szeretnénk gyorsan valami könnyűvel, de látványos és finom vendégváróval kirukkolni :o)

Hozzávalók

- 3 darab kiolvasztott fagyasztott leveles tészta
- ízlés szerint: parmezán, trappista sajt, felvágott, paprika, hagyma
- szezámmag
- egy tojás a kenéshez

Elkészítés

1. verzió: szezámmagos sajtos
A kiolvadt leveles tésztát kinyújtom olyan vékonyra, amennyire tudom (kb háromszorosa lesz az eredeti méretének). 
Megkenem egy felvert tojással
Megszórom reszelt parmezánnal és szezámmaggal, kevés sóval. 
Derelyeszaggatóval kb falatnyira vágom, és egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem. 
220 fokra előmelegített sütőben 6 perc alatt aranybarnára sütöm. Pár perc pihentetés után már fogyasztható is - akár vendégváró falatkának, akár sör/borkorcsolyának is kiváló.


2. verzió: szalámis-sajtos töltött
Szintén kinyújtom és tojással megkenem a tésztát. 
Ízlés (és hűtőtartalom szerint :o) ) halmozok rá felvágottat (nálunk ez most spárgás sonka)
Szórok rá vékonyra vágott hagyma- és paprikaszeleteket, és jó alaposan megszórom reszelt trappistával. 
Óvatosan feltekerem
Kívülről is megkenem tojással, megszórom reszelt sajttal és egy kevés sóval és frissen őrölt borssal ízesítem. 
200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm, majd 230 fokon újabb 8-10 percig, amíg aranybarna lesz. Kis pihentetés után rézsútosan felszeletelem, és tálalom.

3. verzió: virslivel töltött
Az eleje azonos az előzővel: leveles tésztát kinyújtom, tojással megkenem. Két nyers virslit a hosszabb oldalára a szélére fektetek
Alaposan megszórom reszelt trappistával, majd feltekerem. 
Kívülről is kap pár kenés tojást és reszelt sajtot, és ugyanúgy sütöm, ahogy az előző verziót.
Kb a virsli harmadányi darabokra vágom a tekercseket, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezem 
Sütés után pihentetem kicsit, majd lehet is tálalni :o) 

1 megjegyzés:

  1. Megcsináltam a virsliset és a szalámisat. Virslis már máskor is volt, de így, hogy belül is van sajt, jóóval töményebb és finomabb. A szalámis meg isteni! Szóval nagyon finom lett! Köszi az ötleteket!

    Én a leveles tésztából szoktam már a rétest is, mert nem kell olajozni, mint a réteslapot. Ott is úgy kezdem, ahogy a sósakat csináltam, hogy 1 leveles tésztát 4-be vágok, így 4 rúd lesz a végén belőle. Úgy töltöm, mint a réteseket (levesek alá kis búzadarát, kekszmorzsát, zsemlemorzsát hintek), feltekerem, csak ott tejföllel kenem meg a tetejét. Nagyon finom, vékony, omlós tésztájú rétest kapunk!

    VálaszTörlés