2014. december 14., vasárnap

Karajlegyező krumplival

Igazán mutatós, és túl sok erőfeszítést nem igénylő étel került ma is az asztalunkra. Mutatós, és akár a karácsonyi asztalon is megállja a helyét.
Hozzávalók (3 személyre)

- 70 dkg csont nélküli karaj
- pár szelet kolbász
- paprika
- hagyma
- sajt
- 1,5 kg krumpli
- só, bors, kevés rozmaring
- 1,5 (nagyobb) fej vöröshagyma
- sütéshez olaj

Elkészítés

A karajt a rövidebb oldala mentén kb 1 cm vastag szeletekre vágom, de úgy, hogy az alját nem vágom át, az összefogja a szeleteket. 
Kívülről  megsózom és borsozom a karajt, majd a "zsebekbe" is juttatok a fűszerekből. Minden szelet közé rakok egy szelet sajtot, egy karika kolbászt és hagymát, 2 karika paprikát. 
Hústűvel a két végét megszúrom, hogy ne csússzon szét az egész, és olívaolajjal kikent jénaiba teszem.
Közben megpucolom a krumplit. Egy részét (kb egyharmadát) karikára vágom, vegetával ízesítem, és a husi köré helyezem. 
180 fokra előmelegített sütőben, fedő alatt sütöm 50 percig, majd a fedőbe két villa segítségével óvatosan kiveszem a husit, és a sütőt elzárva, de a melegét kihasználva még 10 percre visszateszem.
Amíg sül a hús és a krumpli, hagymás krumplit készítek. Legjobb, ha valamilyen sütésből visszamaradt, de még használható zsiradékon készítem (pl amiben a fasírt sült), amitől igazán finom íze lesz. A hagymát kockára vágom, és kis lángon megdinsztelem az olajon. Amikor a hagyma már puha, az apróra (kb 2*2 cm-es) vágott krumpli is mehet bele. Ízesítem vegetával és frissen őrölt borssal, és időnként megkevergetve (hogy le ne süljön) megsütöm, és csak a legvégén szórom meg kevés rozmaringgal.

A karajt átlósan szeletelve tálalom a velesült és a hagymás krumpli valamelyikével (esetleg mindkettővel).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése