2014. december 4., csütörtök

Karácsonyváró hangulat: mézeskalács

Többféle mézeskalács recepten vagyok már túl, az egyik kedvencem az, amelyik kekszes, ropogós jellegű lesz, ez a mostani viszont az idővel puhulós verzió.
Hozzávalók (2 tepsinyi adaghoz)

- 40 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
- egy kávéskanál szegfűszeg
- egy kávéskanál fahéj
- egy kávéskanál őrölt gyömbér
- egy kávéskanál szerecsendió
- 2,5 dkg margarin
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál méz (ha kicsit több lesz, akkor sincs baj)
- a kenéshez egy egész tojás

Cukormázhoz

- 1 tojásfehérje
- 12 dkg porcukor

Elkészítés

A tészta begyúrás után olyan könnyen, játékosan kezelhető, hogy gyerekkel együtt is móka és kacagás az elkészítés (majd meglátjátok). 
Még egy megjegyzés az elején. Én ahol csak lehet, egyszerűsíteni szoktam. Ha lehet, sima cukrot használok porcukor helyett, de ennél a receptnél érdemes betartani a porcukor használatát (én az itthoni kis kávédarálómmal magam őrlöm a cukrot, nem boltban veszem duplaáron).

Szóval összekeverem az összes száraz hozzávalót, majd hozzáadom az olvasztott margarint, a tojásokat és belecsorgatom a mézet is.
Eleinte elég reménytelennek tűnik, hogy ebből a morzsából valaha is használható tészta lesz, de higgyétek el, a kézmelegtől a margarin és a méz szépen összefogja az egészet, csak kitartás. 
Amikor már szépen kezelhető és homogén a tészta, mehet a hűtőbe egy fél órára. 
Közben előkészítem a két tepsit, és sütőpapírral kibélelem őket. Érdemes az összes formát először kiszaggatni, tepsire rakni, és csak utána díszíteni, és már a kész tepsiket sütőbe tenni, mert gyorsan megsülnek, nem lesz idő cserélgetés közben még a pepecselésre.
Szóval ha a tészta pihent egy kicsit, enyhén lisztezett felületre borítom, és 3-4 mm vastagra kinyújtom.
A formákat kiszaggatom, és a sütőpapírra sorakoztatom. 
 Érdemes minél kisebb helyeket hagyni a formák között, hogy a kimaradt részeket minél kevesebbszer kelljen újra összegyúrni és kinyújtani, mert minden alkalommal egy csomó felesleges liszt kerül a tésztába.
Egy egész tojást villával jól felverek, és megkenem a mézesek tetejét. 
Díszítem mogyoróval, mandulával, dióval, vagy jelen esetben franciadrazséval és m&m's cukorkával (ebből az utóbbiból lesz a rénszarvas szeme és orra). 
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem, és amikor kész a díszítés, betolom az első adagot. 10 percig sülnek, közben kicsit meg is puffadnak és megnőnek, majd jöhet a második (harmadik, sokadik...) adag.
Sülés után hagyom kihűlni, és cukormázzal díszítem. 

Ehhez egy tojásfehérjét 12 dkg porcukorral kikeverek jó 10-12 percig robotgéppel a legmagasabb fokozaton (először cukor nélkül elkezdem verni a tojást, amikor kezd változni az állaga, hozzáöntöm a cukrot, és úgy verem tovább). Utána egy erős zacskóba kanalazom, aminek a végére egy vastagabb tűvel lyukat szúrok, és szépen kidíszítem a mézeskalácsokat. 
2 óráig hagyom, hogy száradjon a máz, utána dobozban várják a sorsukat (lehet belőlük ajándék, karácsonyfadísz, vagy csak simán nasi, vérmérséklettől függően).

Ügyesebbek használhatnak ecsetet is :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése