2014. december 23., kedd

Karácsonyra hangolódva: csirkemell baconben, franciasaláta, grillezett zöldségek

Nálunk a menü szenteste hagyományosan bajai halászlével kezdődik, töltött káposztával folytatódik, és mindenféle sült húsokkal zárul - ami után értelemszerűen jön még a desszert(ek sora). 

Éppen ezért igyekszünk úgy tartalékolni az erőnkkel, hogy ne egy napra jusson minden meló. Ez az étel már előző nap is elkészíthető, kimondottan jót tesz neki egy nap állás.

Hozzávalók

Sült húshoz
- 2 egész csirkemell (kb. 90 dkg)
- só, bors, rozmaring, petrezselyemzöld
- 30 dkg reszelt sajt
- egy kis doboz tejföl fele
- 2 púpos evőkanál liszt
- 2 tojás 
- 20 dkg szeletelt bacon
- kenéshez vaj, zsemlemorzsa

Franciasaláta
- egy nagy vödör tejföl (850 g)
- 4-5 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál mustár
- kevés só, bors
- egy csapott evőkanál cukor (helyettesíthető édesítőszerrel)
- 50 dkg mirelit franciasaláta alap
- 3 nagyobb jonagold alma

Grill zöldségek
- egy közepes padlizsán
- egy közepes cukkíni
- 6 nagyobb fej gomba
- só, bors, zöldfűszerek

Elkészítés

A franciasalátával kezdem. A mirelit zöldségeket mikróban, fedő alatt, kevés sóval megintve puhára párolom. Közben a tejfölben elkeverem a majonézt, mustárt, sót, borsot és a cukrot. 
Az almát megpucolom, és falatnyi kockákra vágom. Beleteszem a mártásba, és ha kihűlt, a zöldségeket is óvatosan hozzákeverem. Mehet a hűtőbe, hadd érjenek össze az ízek.
A sült húshoz: az alapja a szép csirkemell. 
A csirkemellet falatnyi kockára vágom, ízesítem sóval, borssal, és félreteszem kicsit. 
A tejfölt elkeverem a liszttel csomómentesre
Majd mehet bele a tojás, és kevés só, bors és az apróra vágott zöldfűszerek  is. 
Végül 20 dkg reszelt sajtot is teszek bele. Az egészet ráöntöm a húsra, és szépen eldogozom, hogy mindenhová jusson a mártásból. 
A püspökkenyér formát kivajazom, megszórom zsemlemorzsával.
Belefektetem a bacon szeleteket úgy, hogy túlnyúljanak a széleken. 
Majd beleegyengetem a husit is. 
A kilógó bacon szeleteket visszahajtogatom, hogy  mindenhol fedjék a húst. 
180 fokra előmelegített sütőbe teszem 45 percre. 
Ekkor az egészet kifordítom egy tepsire, rászórom a maradék reszelt sajtot.
Még jó 15-20 percre visszateszem, hogy a bacon is ropogósra sülhessen, és a sajt is szépen elolvadjon, megbarnuljon.
Sütőből kivéve hagyom legalább 20 percet pihenni, és csak utána (vagy még jobb, ha hidegen) szeletelem fel.

Grill zöldségek: bármilyen zöldség lehet, amit szeretünk. Esetünkben gomba, cukkíni és padlizsán volt porondon. 
Az elkészítésnek nem kerítünk túl nagy feneket: a gombár megpucolom (a lábát óvatosan kitöröm, és a gombafejről lehúzom a "bőrét"), és felkockázom. A cukkínit és a padlizsánt alapos dörzsis szivacsos mosás után kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágom. 
Olívaolajat hevítek egy serpenyőben, beleteszem a zöldségeket, sózom, borsozom, ízlés szerint majorannát, oregánót, bazsalikomot vagy egyéb fűszereket szórok rá, és megsütöm. Arra vigyázok, hogy ne törjem össze, és akkor a legfinomabb, ha még egy kicsit roppan a zöldségek közepe. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése