2014. december 19., péntek

Hamburgerzsemle Jamie Olivertől

Kislányunk egyik kedvenc étele a hamburger. Nem, nem a gyorséttermi változat (ilyenekkel nem szennyezzük), hanem az igazi, házi változat. Most végre sikerült egy jó kis zsemlét is találni hozzá. Nem mástól, mint egyik kedvenc szakácsomtól, Jamie Olivertől
Hozzávalók

- 90 ml víz 
- 90 ml tej 
- 3 dkg élesztő
- 4 dkg vaj
- 1 db tojás 
- 44 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 db tojás a kenéshez

- 1 evőkanál szezámmag a szóráshoz

Elkészítés

A tej és víz keverékét meglangyítom, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, majd hagyom dolgozni. Közben kimérem a lisztet, mélyedést csinálok a közepébe, beleszórom a sót, a langyosra olvasztott vajat és a tojást. Ha felfutott az élesztő, beleöntöm a mélyedésbe, és hadd dolgozzon a gép :o)
Amikor már szépen elválik az edény falától, konyharuha alatt meleg helyen egy órát kelesztem a tésztát.
Utána kézzel egyszer átdolgozom, és 9 egyforma darabra vágom. Bucikat formázok belőle, majd sütőpapíros tepsire teszem, és újabb egy órát hagyom pihenni. 
Sütés előtt megkenem a szépen megkelt bucikat a felvert tojással
És megszórom szezámmaggal. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra. 
30 perc alatt szép aranybarnára sütöm őket. Össze nem lehet hasonlítani a bolti zsemlékkel :o). Ezek a bucik kb. kétöklömnyi nagyságúak lesznek. Ha ennél nagyobbakat szeretne valaki, vagy duplázza a tésztamennyiséget, vagy kevesebb részre ossza a kész tésztát az első kelesztés után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése