2014. december 17., szerda

Csokiformák

Egyik este kifogytunk a csokiból. Nálunk ez ritkaság, tekintve hogy milyen édesszájúakkal élek, így rögtönöznöm kellett. A férjem nem akarta elhinni, hogy 5 perc alatt csokit tudok neki készíteni (lehet, hogy az igazán csokoládé fanatikusok most a kardjukba dőlnek, de nekünk, egyszerű halandóknak ez már csokiként funkcionál), pedig a receptet eredetileg tőle tanultam...

Hozzávalók

- 15 dkg cukor
- 2 púpos evőkanál kakaópor
- 5 evőkanál víz
- 5 dkg vaj

Elkészítés

A cukrot összekeverem a kakaóporral. 
Ráöntöm a vizet, és kanállal összekeverem. 
Tudom, első pillantásra úgy néz ki, hogy soha nem lesz ebből a kellő, sár-szerű anyag, de higgyétek el: lesz, nem is soká. Ha az 5 kanál víz kevés lenne, adjatok hozzá még egyet, de több nem kell.
Ha már összeállt, mehet a tűzre, és közepes lángon, folyamatos keverés közben összeforralom. Amikor már szépen rotyog, és a cukor is elolvadt, mehet bele a vaj. Addig főzöm, amíg a vaj elolvad, aztán kis tálkákba mérem, és pár perc után (ha nagyon türelmetlen a közönség, tegyük be a fagyasztóba, kicsit gyorsít a hűlési folyamaton) ehető. Nálunk magában is elfogy, de sütihez, bevonóként is remek.
Ha pedig szilikon muffin formába kanalazzuk a még meleg mázat (és úgy egy a fagyóba), pár óra múlva egy egyszerű mozdulattal kifordítható belőle.
Remek tortadíszt vagy csokifalatokat kapunk :o) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése