2014. december 19., péntek

Császárzsemle

Az egyik legkedveltebb házipékeknek szóló oldalam Limara péksége. Bármi, amit nála láttam, és követtem a receptjét, istenien sikerült. Ma a császárzsemléjét készítettem vacsorára, kisebb módosításokkal.

Hozzávalók

- 70 dkg liszt (BL55)
- 2 teáskanál só
- egy evőkanál ecet (nem volt aszkorbinsav, így helyettesítettem 10%-os ecettel)
- 2,5 dl víz
- 2,2 dl tej
- 5 dkg vaj
- egy teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő

Elkészítés

A langyos tejben elkeverem a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt, majd félreteszem, hadd dolgozzon. Közben kimérem a lisztet, és beleteszem a sót, a langyos (de nem meleg!) és kis kockára vágott vajat, a langyos vizet és az ecetet. 
Ha felfutott az élesztő, beleöntöm a lisztbe, és géppel alaposan összedolgozom. Ha nagyon ragadna, adok hozzá még egy kis lisztet. 
Amikor már szépen elválik az edény falától, konyharuhával letakarom, és 60 percig meleg helyen kelesztem. 
Ekkor lisztes felületen alaposan átdolgozom kézzel, majd 12 egyforma darabba vágom. 
Kis bucikat formázok belőle, és hagyom újabb 20 percig pihenni. 
Ezután 35 cm hosszú rudakat sodrok belőlük, és újabb 10 percig pihennek. 
A formázást lessétek el Limara oldaláról, egyszerűen képtelen voltam fázisfotókat készíteni. Egy idő után (elég hamar, kb a másodiktól kezdve) pedig már nem is foglalkoztam a pontos formázással, hanem csak ahogy adta magát, úgy tekergettem - ember legyen a talpán, aki megmondja így utólag, hogy szabályosak-e vagy sem. Ha pedig emiatt éri szó a ház elejét, hát kibírom :o)

Egy másik alkalommal viszont sikerült egy videót készíteni, íme a formázás:

Szóval a formázás után sütőpapíros tepsin újabb 30 percig pihennek, addig előmelegítem a sütőt 200 fokra. Sütés előtt megkenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal (az apró darabkák a bucik között a 3 éves kislányom segítő munkájának eredményei :o))
30 perc alatt szépen megsülnek. Frissen, vajjal megkenve a legfinomabb :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése