2014. december 12., péntek

Aranygaluska

Van nekem egy főzés-bibliám (Horváth Ilona: Szakácskönyv), még édesanyámtól örököltem, jó pár évtizedet megért, sok helyen szamárfüles, néhány oldalon pedig ételminta is fellelhető. Amikor pedig édesanyám igényt tartott rá, inkább vettem neki egy eredeti, új kiadást, de a régit megtartottam :o)

Szóval ennek a receptnek az eredetije is innen származik, de én ahol lehetett, egyszerűsítettem rajta. Szóval ez lett az én verzióm.
Hozzávalók

- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej
- 6 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- csipet só
- a tetejére 10 dkg olvasztott vaj, és 20 dkg darált dió 15 dkg cukorral elkeverve

A vaníliasodóhoz

- egy liter tej
- 6 egész tojás
- 8 evőkanál cukor
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor (főzős)
- 3 kg vaj

Elkészítés

A tejet a cukorral meglangyítom, belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom. Közben kimérem a lisztet, bele a sót és a tojássárgákat (a fehérjét félreteszem, jó lesz habcsóknak), és robotgéppel elkezdem összedolgozni. 
Beleöntöm a felfutott élesztőt is, és lágy tésztává gyúrom. Jó sokáig hagyom a gépet dolgozni, minél lágyabb legyen a tészta. Amikor már szépen alakul, a vajat megolvasztom, és hozzáadom, ezzel is jól eldolgozom. Meleg helyen legalább egy órát pihentetem, hogy duplájára dagadjon.
Ha megkelt a tészta, fogok egy kapcsos tortaformát, sütőpapírral kibélelem. 
Egy evőkanállal darabokat szaggatok belőle, és elhelyezem egy sorban a formában. 
Meglocsolom olvasztott vajjal, és jó vastagon megszórom a diós cukorral. 
Ha maradt még tészta, még egy soron elosztom, újabb réteg vaj, újabb réteg cukros dió, és mehet pihenni fél órára. 
Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra. 35 percig sütöm 180 fokon (tűpróba, ha kell még, maradhat 5-10 percig, de szerintem elég lesz), majd kivéve hagyom legalább 20 percet pihenni.  
Közben elkészítem a vaníliasodót. Felteszem a tejet melegedni. A tojásokat kézi habverővel kicsit felverem, beleteszem a vaníliapudingot is, és csomómentesre keverem. 
A tejben elkeverem a cukrot, és folyamatos keverés közben a meleg, de még nem forró tejbe csorgatom a tojásokat (vigyázva, hogy ne kapja össze a tojást a meleg tej). 
Állandó kevergetés közben kis lángon felfőzöm, és amikor már kellő sűrűre főtt, beleteszem a vajat, elkeverem benne, és kész is.
A sodóval alaposan megöntözöm, és már langyosan tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése