2014. november 9., vasárnap

Vajas kifli

Ezt a receptet Limaránál olvastam, és a recept szépsége éppen egyszerűségében és könnyűségében rejlik. Olyan jól sikerült a premier, hogy másnap reggel már ezzel kellett kezdeni a napot :o)

Hozzávalók


- 30 dkg finomliszt
- 1/2 csapott teáskanál só
- 2,5 evőkanál olaj
- 1 dl víz
- 0,75 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 6 dkg puha vaj
- 1/2 teáskanál só

Elkészítés

Meglangyítom a tejet, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem, hadd dolgozzon az élesztő.
Közben a robotgép táljába kimérem a lisztet, közepébe mélyedést csinálunk, ide teszem bele a sót, az olajat, a vizet, és ha felfutott az élesztő, a tejet is. Géppel jó alaposan összedolgozom (kb. 10 perc), majd tiszta konyharuhával lefedem, és langyos helyen kelesztem 30 percig. Ez alatt meglangyítom óvatosan a vajat, és elkeverem benne a sót. 

A tésztát lisztezett felületre teszem, elfelezem, és két egyforma méretű kört nyújtok belőle. Az egyiket megkenem a vajjal szépen egyenletesen
Majd erre ráfektetem a másik tésztát. Először négybe vágom, majd a negyedeket még háromba (így összesen 12 szeletre. Igen, ezen a képen 11-re vágtam, de na. Ez volt az első próba.... :o)). 
Az így kapott háromszögeket feltekerem, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, egymástól tisztes távolságra. Újabb 30 percig pihennek meleg helyen. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra. Mielőtt a sütőbe mennek a kiflik, megszentelem őket alaposan vízzel, megszórom szezámmaggal (vagy amivel szeretném), és 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütöm őket (akkor jó, ha az alja is kap egy kis színt). 
Mindenhogy finom, nálunk még nem érte még a másnapot (de még az aznap délutánt sem nagyon)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jo a recept, könnyü megcsinälni es mäsnap is isteni! En mär dupla adaggal csinälom es nagyobbakra hagyom, csak 8-ra vägom. T.

    VálaszTörlés
  2. Brigi! Szerinted ha sóval hintem meg a tetejét, akkor is beletegyek annyi sót, amit a hozzávalóknál írsz? (Maradt a pizzából fél élesztőm, el kell használni!)
    És a vajra a kocka Rámát kell értenem, vagy az igazi teavajat? A Rámát igaz? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adri, ha a tetejet is sozod, akkor a ket reteg teszta kozti vajba tegyel kevesebbet vagy egyaltalan ne. A vaj pedig teavaj, a Rama pedig margarin.

      Törlés
  3. Köszi, sejtettem, hogy ilyen precíz vagy. És a teavajat nevezed vajnak és a másikat margarinnak írnád, de én azt is vajnak hívom :D :D Így inkább kérdezek

    VálaszTörlés