2014. november 1., szombat

Pizza, az örök

Már több, mint tíz éve használom a következő pizzareceptet, és bátran mondhatom: még soha nem hagyott cserben. Mindig, mindenhol hozza a formáját, abszolút számíthatok rá bármikor.

A két alap verziót mutatom most be (természetesen a feltétek a végtelenségig variálhatóak, kedvtől, étvágytól és főleg az otthonlévő alapanyagoktól függően): a paradicsomos és a tejfölös alaposat.

A tészta mindkettőnél azonos (ez a mennyiség 2 pizzához elég nálunk, mi a  vastagtésztás pizza hívei vagyunk).

Hozzávalók

- 40 dkg fehérliszt
- 2,3 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 1/2 kocka élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 1 lapos evőkanál só

A paradicsomos alaphoz

- egy nagy fej és egy kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- 1 mokkáskanálnyi cukor
- 1 doboz (140 g) sűrített paradicsom
- fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregánó, majoranna
- 15 dkg reszelt sajt

A tejfölös alaphoz

- egy nagy doboz tejföl fele
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg húsos szalonna
- 10 dkg reszelt sajt

A tészta begyúrásával kezdem: a tejet meglangyítom, elkeverem benne a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Amíg ezek összeszoknak, a nagyobb vöröshagymát kockára vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Hozzáteszem az apróra vágott fokhagymát, a sűrített paradicsomot (ha túl sűrű, egy kis ketchup-pal hígítom), a cukrot és a fűszereket. Rottyantok rajtuk egyet, majd félreteszem hűlni.

Kimérem a tésztához a lisztet, beleteszem a sót és az olajat, és géppel elkezdem összedolgozni. Beleöntöm a felfutott élesztőt is, és puha tésztává gyúrom. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Félreteszem pihenni.
Közben elkészítem a tejfölös alapot: a kockára vágott fokhagymát elkeverem a tejfölben. A húsos szalonnából pörcöt sütök (csíkokra vagy kockára vágom, ahogy épp kedvem szottyan, és kevés zsíron ropogósra sütöm).

Ezután lereszelem a sajtot, és karikára vágom a kisebb fej vöröshagymát.

A megkelt tésztát két részre osztom, és olajjal vékonyan kikent tepsibe nyújtom (az én esetemben az egyik 39*23, a másik 20*33 cm-es) úgy, hogy a széle egy kicsit felmásszon a tepsi falára. Rárétegezem az egyikre a paradicsomos alapot, a karikára vágott hagymát, felvágottat, kolbászt, főtt tojást teszek rá, vagy bármit, amit kívánnak az éhes szájak, a tetejére szórom a reszelt sajtot, és mehet parkolópályára, amíg elkészül a másik pizza is. Ennél a tésztára kenem a tejfölös alapot, meghintem a pörccel (esetleg a zsírjából is lehet rá csorgatni keveset, nem rontja el :o)), és a reszelt sajttal megszórom.
Pizza tejfölös alappal, pörccel


Pizza paradicsomos alappal
190 fokra előmelegített sütőbe teszem őket, 30 percre. Akkor kész, amikor a széle elválik az edénytől, és szépen pirulni kezd.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jo a recept, percek alatt elfogyott! :)

    VálaszTörlés
  2. ISTENI finom lett! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Ma kipróbáltam fele tönköly fele fehérliszttel, plussz egy kis lenmagliszt és lenmagolaj. Isteni lett! :-)

    VálaszTörlés
  4. ma ismet sütjük! :)

    VálaszTörlés