2014. november 3., hétfő

Gyermekkorom klasszikusa: a tejbegríz

Ahogy ígértem, elsősorban gyorsan, könnyen elkészíthető, egyszerű ételeket mutatok be. Ilyen a mai nyalánkság is, a tejbegríz. Pár perc alatt elkészíthető a klasszikus formában: alulra a gríz, a tetejére fahéj vagy kakaó; azonban én ma egy kicsit flancosabb verzióját hoztam el.
Hozzávalók

- 5 dl tej
- 4 púpos evőkanál gríz
- 3 evőkanál vaníliás cukor
- egy marék mandula, mogyoró vagy dió (vagy bármi, amit szeretünk, akár vegyesen is)
- kakaó vagy fahéj

Elkészítés

A tejet kimérem, és felteszem főni. Közben belekanalazom a cukrot és a grízt is (ennyi gríztől közepesen kemény lesz a végeredmény, aki lágyabban, folyósabban szereti, kevesebb grízt adjon hozzá). Amíg felforr, a mandulát (vagy a többieket) egy ételtároló zacskóba teszem, összehajtogatott konyharuhán húsklopfolóval apróra töröm (persze lehet gépbe tenni és úgy aprítani, de ki szeret ennyit mosogatni, feleslegesen? :o)), és beleszórom a kikészített üvegtálkák aljába. 
Amikor a gríz elkezd sűrűsödni, folyamatosan kevergetem, amíg el nem éri a kívánt állapotot, akkor elkezdem feltölteni félig a mandulával megszórt tálkákat. Azért félig, mert ekkor megszórom kakaóporral vagy fahéjjal, és jöhet még egy réteg a grízből. 

Ezután 10 percre mélyhűtőbe teszem a tálkákat. Így egyrészt gyorsabban kihűl és előbb fogyasztható :o), másrészt könnyebben elválik az edény falától, és egyszerűbben ki lehet borítani egy tányérra.

Gyors, egyszerű, finom, laktató - kell ennél több, ha az ember egy könnyű desszertre vágyik? :o) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése