2014. november 8., szombat

Currys comb zöldséges rizzsel

Az eredeti recept szerint csirkemellből készül ez az étel, viszont ma én csak disznócombot találtam itthon, ezért ebből készítettem.

Hozzávalók

- 50 dkg disznócomb
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- egy nagy doboz tejföl fele
- ízlés szerint só, vegeta, bors, curry
- franciasaláta keverék 30 dkg
- 1 bögre rizs (30 dkg)
- 2*3 evőkanál olaj

Elkészítés

A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, és 3 evőkanál olajon megdinsztelem. 
Közben a combot kockára vágom (nem túl apróra, kb. gyufásdoboz felényire; kényelmes falatnyira, még úgyis összemegy egy kicsit).
Amikor a hagyma már puha, mehet rá a husi, és a fűszerek: a vegeta vagy só, frissen őrölt bors, és egy késhegynyi curry - ez utóbbival csak óvatosan, meglehetősen intenzív az íze és az illata, inkább kétszer tegyünk bele keveset, mint egyszer túl sokat. 
Egy kis vízzel (kb. 1 dl) felöntjük, és fedő alatt pároljuk, amíg a hús el nem kezd fehéredni. Ekkor a franciasaláta alapból 20 dkg-t beleöntök, és szépen csendesen főzöm még 20-25 percig (vagy amíg meg nem puhul a hús). Időnként megkóstolom, és ha kell, utánaízesítek.
Közben elkészítem a köretet: egy bögre rizst (30 dkg) a maradék 3 evőkanál olajon fehérre pirítok


Majd kétszer annyi vízzel felöntöm, és fűszerezem vegetával, friss borssal és egy icipici curry-vel, éppen csak azért, hogy szép sárgás színe legyen a rizsnek. A franciasaláta alapból a maradék 10 dkg-t beleöntöm, és néha megkevergetve addig főzöm, míg felszívja a levét. Ekkor lefedem, és 10 percig hagyom pihenni.
Közben a hús már megpuhult, és a levét is jól elfőtte. Egy kanállal lágyra keverem a tejfölt, és elkeverem a hússal. Megvárom, míg rottyan egyet, és elzárom. 
Közben a rizs is kidurrogott, jöhet a tálalás: egy tányérra halmozom a rizst úgy, hogy a közepén legyen egy mélyedés, ebbe kanalazom a currys húst. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése